Persbericht

Zege en derde plek voor Team Bilderberg Porsche Eindhoven in HTC Dutch GT4

Zandvoort, 6 juni 2010 - Team Bilderberg Porsche Eindhoven kijkt terug op een geslaagd raceweekend tijdens de Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. Phil Bastiaans (Maastricht) won een sprintrace met zijn Porsche 997 GT4, samen met zijn teamgenoot Mathijs Harkema (ook Maastricht) eindigde hij als derde in de hoofdrace van het HTC Dutch GT4. Hiermee behield Phil de leiding in het tussenklassement.

Phil Bastiaans was oppermachtig in de tweede race van het weekend. Hij vertrok vanaf poleposition en voerde het veld vervolgens van start tot finish aan. Zijn zege kwam geen moment in gevaar. "De auto was super", complimenteerde Phil zijn team. "Dit is de beste Porsche waarmee ik de afgelopen anderhalf jaar in het HTC Dutch GT4 heb gereden."
De zeer ervaren Phil is niet te oud om te leren. "Donderdag, tijdens de vrije trainingen, heb ik mijn rijstijl iets aangepast. Daardoor heb ik minder overstuur en belast ik mijn banden minder, zonder dat ik snelheid verlies."

In de hoofdrace nam Phil de start voor zijn rekening. Voor de ogen van de circa 40.000 toeschouwers nam de routinier de leiding, een positie die hij in de elfde ronde moest afstaan aan zijn achtervolger Christiaan Frankenhout. Toen Bastiaans de pits in kwam om het stuur over te geven aan Mathijs Harkema, ging het mis. De stopwatch waarmee het team de tijd registreerde, werd per ongeluk uitgezet. "We hebben toen geen risico genomen en wat langer gewacht tot we Mathijs de baan op stuurden", vertelde Phil. "Beter een paar seconden verliezen dan een straf krijgen vanwege een te korte pitstop." De equipe verloor uiteindelijk een seconde of tien. Harkema kwam uiteindelijk als derde over de finish.
Het was een moeilijke race. "Zo goed als het gisteren ging, zo zwaar was het vandaag", blikte Bastiaans nog even op zijn zege van een dag eerder terug en op de bandenproblemen waar de Porsche-equipe deze keer mee kampte. "Maar ik ben tevreden met mijn derde plaats."

Harkema reed de Porsche 997 GT4 foutloos naar de finish. "Ik reed in een soort van niemandsland, met niemand voor mij en niemand achter mij", aldus Harkema. "Het is jammer dat het fout ging tijdens de pitstop. Ik denk dat we tweede hadden kunnen worden."
Phil Bastiaans begon als klassementsaanvoerder aan de Masters of Formula 3. Met zijn zege en zijn derde plaats bouwde hij zijn voorsprong in de tussenstand verder uit.

Mathijs Harkema kwam in de eerste race als vijfde over de finish. Hij begon zijn race vanaf de vijfde startplek. Bij de start werd hij verrast door Sebastiaan Bleekemolen, in de derde ronde stelde Mathijs orde op zaken door de vijfde plek terug te pakken. "Ik ben tevreden", aldus de debutant in het HTC Dutch GT4.

Teambaas Paul van Splunteren is tevreden met het resultaat, maar tegelijkertijd ook kritisch: "We hebben dit weekend natuurlijk goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Maar we hopen dat we nu snel de bandenperikelen in de klasse achter ons kunnen laten. Het blijft vreemd als het ene team 10 nieuwe banden mag gebruiken en een ander team 14.
Uitslagen:

Masters of Formula 3, HTC Dutch GT4 Championship, Circuit Park Zandvoort:
Race 1:
1. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, 14 ronden in 25:49.722

2. Henry Zumbrink, Corvette C6, op 2.246 sec.
3. Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 3.726
5. Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, op 15.369

Race 2:

1. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 14 ronden in 25:49.332
2. Danny van Dongen, Corvette C6, op 2.194 sec.
3. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 5.505

Race 3:

1. Duncan Huisman en Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, 27 ronden in 51:50.818
2. Christiaan Frankenhout en Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4, op 17.226 sec.
3. Phil Bastiaans en Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, op 21.299

Stand na negen races:
1. Phil Bastiaans 68; 2. Christiaan Frankenhout 58; 3. Duncan Huisman 57; 11. Mathijs Harkema 28.

Team Bilderberg Porsche Eindhoven is dit seizoen onder andere te volgen via www.twitter.com/GT3puntNL