Undercoveronderzoek IFAW legt wrede illegale puppyhandel bloot

06/06/2010 22:31

IFAW

Meedogenloze puppyfokkers en -handelaren in Nederland en Oost Europa verkopen jaarlijks tienduizenden mishandelde en zieke puppy's aan nietsvermoedende Nederlanders.

In een undercoveronderzoek van het IFAW is minutieus vastgelegd hoe puppyfokkers en -handelaren grof geld verdienen over de ruggen van tienduizenden puppy's en moederhonden. Maandenlang werkte een undercoverteam in Nederland en Hongarije en won daarbij het vertrouwen van malafide fokkers, importeurs en tussenhandelaren. De bevindingen zijn zondagavond naar buiten gebracht in het programma "Undercover in Nederland" op SBS6. De beelden laten zien hoe grote hoeveelheden zieke en mishandelde puppy's illegaal naar Nederland worden getransporteerd. En dat Nederlandse tussenhandelaren een centrale rol vervullen in de West-Europese vraag naar goedkope en snel beschikbare puppy's van rashonden. De fokkers en tussenhandelaren hebben maar één doel voor ogen: veel winst maken. Het omzeilen van Europese en nationale wet- en regelgeving die de gezondheid en het welzijn van de dieren moet beschermen is kinderspel en lijdt tot veel leed. Voor mens en dier.

Er is in Nederland een grote vraag naar puppies. Er is naar schatting een aanwas van 180.000 puppies op jaarbasis. Hiervan vallen 120.000 puppies buiten de bedrijfsmatige registratie. Een deel hiervan is afkomstig van particulieren met een incidenteel nestje, maar een naar verwachting veel groter deel is afkomstig uit de illegale handel. 95% van de legale importhonden komt uit Oost Europa. Ook voor de illegale handel zijn landen als Hongarije, Slowakije en Polen de belangrijkste leveranciers.

Het IFAW roept minister Verburg op hogere prioriteit te geven aan het terugdringen van dit dierenleed. Snelle invoer van beleidsmaatregelen en meer handhavingcapaciteit kunnen dit mogelijk maken.

Het IFAW legt ook een grote verantwoordelijkheid bij de consument. Mensen die denken veel geld te besparen door goedkoop een (ras)puppy's aan te schaffen komen bedrogen uit. Een via internet direct beschikbare 'rashondenpup' voor 500 euro lijkt een goede koop, maar schijn bedriegt. Ondanks dat het lijkt dat de papieren van de pup kloppen, is het dier mogelijk niet, verkeerd of onvoldoende geënt. Ook door ondervoeding, uitdroging, stress, onhygiënische fok- en transportomstandigheden en tal van andere factoren wordt de pup vaak ziek en/of vertoond gedragsproblemen. Torenhoge rekeningen van de dierenarts zijn het gevolg. Bereid je dus goed voor en win de juiste informatie in voordat je een pup gaat kopen!


http://www.ifaw.nl