Technische Universiteit Delft

Promotie: Data-assimilatie

door M&C

Promotie van De heer Ir. C. van Velzen: "Een generiek software raamwerk voor data-assimilatie en model kalibratie"

07 juni 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. C. van Velzen | doctorandus in de wiskunde, Nederland promotor | Prof.dr.ir. A.W. Heemink EWI
coprom. | Dr.ir. H.X. Lin UHD-EWI

Een generiek software raamwerk voor data-assimilatie en model kalibratie

De nauwkeurigheid van dynamische modellen kan vergroot worden door observaties te gebruiken in combinatie met een data assimilatie of model kalibratie algoritme. Het implementeren van zoân algoritme vergroot in het algemeen de complexiteit van de programmatuur significant Door gebruik te maken van concepten van object georiënteerd programmeren, wordt in dit proefschrift een software raamwerk voorgesteld voor data assimilatie en model kalibratie. Het dynamische model is strikt gescheiden van het software raamwerk. Op deze manier kunnen modellen en methoden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld worden.
Drie belangrijke studies zijn uitgevoerd om de toepasbaarheid van de voorgestelde aanpak aan te tonen. In de eerste studie is het aangetoond dat een equivalent versie van een bestaande data assimilatie toepassing van het ondiep water model WAQUA/TRIWAQ gerealiseerd kan worden met de voorgestelde aanpak. In een tweede studie is het met behulp van het LOTOS-EUROS luchtkwaliteits model aangetoond dat het raamwerk een significantie flexibiliteit toevoegt. Het staat toe dat kant en klare data assimilatie methodes gecombineerd kunnen worden met een model zonder enig aanvullend programmeerwerk. Tot slot wordt getoond hoe binnen het raamwerk berekeningen automatisch parallel uitgevoerd kunnen worden en hoe het mogelijk is om modellen die zelf parallel zijn te koppelen met het raamwerk.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.