Universiteit Leiden

NOVA College Tour met twee politiek mastodonten

De NOVA College Tour komt opnieuw naar Leiden, dit keer met twee politiek mastodonten: Hans Wiegel (VVD) en Dries van Agt (CDA). Eens bepaalden zij, samen met Joop den Uyl (PvdA), het politieke gezicht van Nederland. De man van de oneliner en de man van de zeer lange maar grammaticaal correcte volzinnen.

Verschillende typen

Na de geslaagde editie met Ayaan Hirsi Ali komt het jongerenprogramma NOVA College Tour opnieuw naar Leiden: op 7 juni worden de opnamen gemaakt.

Hans Wiegel en Dries van Agt zijn totaal verschillende typen maar konden het in de jaren zeventig politiek en anderszins goed met elkaar vinden in hun strijd tegen de linkse Joop den Uyl en zijn Partij van de Arbeid. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was het overigens ook crisistijd; er vielen veel massaontslagen en de werkloosheid was hoog.

Wiegel

Hans Wiegel kwam in 1967 als jong broekie van 26 in de Tweede Kamer voor de VVD, nadat hij zijn leerschool had genoten bij de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD. Hij was viceminister-president en minister van Binnenlandse Zaken onder Van Agt. Wiegel was de eerste die het thema Minderheden op de agenda van het kabinet zette en hamerde op gelijkwaardigheid en integratie. Dat was in 1981. Wiegel was een uitstekend en scherp debater. Anders dan van Agt drukte hij zich graag uit in gewone taal en oneliners. Hij had de gewoonte om op tv te appelleren aan het nuchtere verstand van âde mensen in het landâ en daarbij in de camera te kijken. Wiegel verliet in 1982 de landelijke politiek.
Wiegel aan het woord in de jaren zeventig

Van Agt

Dries van Agt was voor het CDA actief in de landelijke politiek van 1971 tot 1983. Hij heeft het politiek bedrijf vanuit elke invalshoek kunnen bekijken: hij was kamerlid, minister (van Justitie, van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, en van Buitenlandse Zaken) , viceminister-president en minister-president. Hij had met name als minister van Justitie lastige dossiers, zoals de eventuele vrijlating van de drie oorlogsmisdadigers âDe drie van Bredaâ en de eventuele sluiting van abortuskliniek Boemenhove. Momenteel maakt zich sterk voor de Palestijnse zaak.
Van Agt was afkomstig uit de katholieke bloedgroep van het CDA. Hij genoot een klassieke opleiding en hechtte zeer aan welsprekendheid. Hij sprak soms in zeer gecompliceerde lange zinnen met diverse (beknopte) bijzinnen erin en dwong bewondering af door deze tot een goed grammaticaal einde te brengen.

Vragen stellen en discussiëren

De twee oud politici nemen tijdens de NOVA College Tour de aanstaande verkiezingen onder der loep. Onder leiding van Twan Huys kunnen studenten de mastodonten vragen stellen of advies vragen, of met hen in discussie gaan. Om bij de opname aanwezig te zijn ga je naar aanmelden NOVA College Tour. Je kunt daar ook een vraag voor Wiegel en/of Van Agt indienen. Een goede vraag wordt gewaardeerd maar ook zonder vraag ben je van harte welkom.
Het college begint op 7 juni om 09.30 uur in het Academiegebouw Zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Ken je NOVA College Tour nog niet, Ga dan naar NOVA College Tour Promo voor een indruk.

(18 mei 2010/CH)