Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG-congres in Fryslân: Nieuwe Tijden! Nije Tiden!


01.06.2010

Nieuwe Colleges staan in heel Nederland voor zware opgaven en nieuwe tijden zullen er ook zijn na de verkiezingen. De lokale bestuurders staan voor ingrijpende vraagstukken. Bezuinigen, duurzaamheid, de bestuurlijke inrichting van Nederland en decentralisatie van verschillende taken naar gemeenten. Om het talent van de gemeenten te laten zien zullen ruim 3000 lokale bestuurders zich op 7 en 8 juni in Leeuwarden bezig houden met deze vraagstukken tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

In aanloop naar en tijdens het congres kunt u de voorbereidingen (en ander actueel gemeentelijk nieuws) volgen via Twitter. De belangrijkste VNG-headlines vindt u dagelijks op www.twitter.com/VNGemeenten. Ook gedurende het VNG jaarcongres volgt u hier de laatste actualiteiten.

Programma 7 juni
10.15 uur: Opening congres door VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma-Lebbink
10.20 uur: Opening door gastheren Gerrit Krol, voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten en Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden
10.25 uur: Plenair programma Nieuwe Tijden!
Onder leiding van radio- en tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk en met medewerking van:
Birgit Donker, hoofdredacteur NRC Handelsblad
Marco Florijn, wethouder in de gemeente Leeuwarden en de beste lokale bestuurder van 2009
Guy Verhofstadt, voormalig premier van België en Europees parlementslid

Na de lunch kunnen de congresgangers kiezen uit deelcongressen en excursies in de gehele provincie.

Programma 8 juni
Op dinsdag 8 juni vindt de Algemene Ledenvergadering van de VNG plaats. Het plenaire programma start met de presentatie van het tweede rapport van de Commissie Talent door Roger van Boxtel. Vervolgens zal de voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma haar jaarrede uitspreken, met aansluitend de speech van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld.

De ochtend wordt afgesloten met de Algemene ledenvergadering. Hier zal de resolutie `Het perspectief van gemeenten' worden behandeld. Hierin pleit de VNG voor een sterke gemeente als `eerste overheid' dichtbij burgers, een grotere rol van burgers en bedrijven, een versterking van het takenpakket van gemeenten vooral op de terreinen werk, zorg, jeugd, veiligheid, gebiedsontwikkeling en water, en de voorwaarden die gemeenten daaraan stellen.
10.00 uur: Opening door VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma-Lebbink 10.15 uur: Inleiding door Roger van Boxtel, voorzitter van de Commissie Talent!
10.35 uur: Jaarrede van de voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma-Lebbink
11:00 uur: Inleiding door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ank Bijleveld
11:20 uur: Reactie van Annemarie Jorritsma-Lebbink 11:30 uur: Algemene ledenvergadering
12.30 uur: Uitreiking Prijs der Gemeenten
12:45 uur: Afsluiting congres

Het VNG-congres vindt plaats in WTC Expo (ingang west) te Leeuwarden. Adres is Heliconweg 52, 891 4AT Leeuwarden.

U bent van harte uitgenodigd (delen van) het congres, inclusief deelcongressen en excursies bij te wonen. Als u het congres wilt bezoeken dient u zich aan te melden bij het secretariaat van de afdeling Communicatie van de VNG, 070 373 84 72.

Na aanmelding krijgt u een programmaboekje toegestuurd. Op www.vng.nl treft u op de homepage een button aan. Hier is alle informatie over het VNG-jaarcongres 2010 te vinden, waaronder de vergaderstukken voor de Algemene Ledenvergadering.