Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
2 juni 2010

Bliksemshow van Electromagnetic Magnificence

Museon Den Haag organiseert Summer School 2010

Van 7 tot en met 11 juni 2010 vindt de eerste editie van de Museon Summer School plaats. Het Haagse museum voor cultuur en wetenschap richt zich met de Summer School op VWO-schoolverlaters die in september starten met een technische of exacte studie. De toekomstige studenten worden met de Summer School voorbereid op hun studie met een speciaal programma dat is ontwikkeld door de specialisten Natuurkunde en Techniek van het Museon. Wetenschappers geven colleges, gericht op een aantal van de grootste struikelblokken waar studenten mee te maken krijgen. Zo zal professor Sander Bais colleges geven over de speciale relativiteitstheorie, een onderwerp dat hij op onnavolgbare wijze inzichtelijk weet te maken. Bijzonder aan deze Museon-colleges is, dat er niet enkel aandacht is voor de abstracte stof, maar dat de docenten ook ingaan op hun persoonlijke ervaringen tijdens studie en onderzoek.

Museumbezoek
In het kader van Museon Summer School brengen de deelnemers ook bezoeken aan andere musea, zoals het Teyler's Museum voor natuurwetenschappen in Haarlem en het Gemeentemuseum of 'Escher in het Paleis' in Den Haag. Ze leggen hier verbanden tussen kunst, natuurwetenschap en meetkunde.

Kernfusie- en bliksemshows
De reguliere bezoekers van het Museon zullen tijdens deze week verrast worden door enkele spectaculaire evenementen die in het kader van de Museon Summer School georganiseerd worden. Eén van de spectaculaire uitsmijters van de Summer School is de kernfusieshow met demonstratieproeven van Gieljan de Vries, onderzoeker bij de Stichting voor Fundamenteel onderzoek der Materie. Het publiek wordt uitgedaagd mee te denken over de techniek die voor deze wijze van energieopwekking nodig is. Verder verzorgen de experts van Electromagnetic Magnificence een spectaculaire bliksemshow, die voor elke bezoeker toegankelijk is en waar de vonken en meterslange bliksems letterlijk vanaf zullen spatten.

Praktische informatie
Het programma kan worden geraadpleegd op: http://www.museon.nl/nl/summerschool2010, waar ook een inschrijfformulier te vinden is. Ook voor geïnteresseerde volwassenen zijn deze Museon-colleges interessant en goed te volgen. De kosten voor deelname aan Museon Summer School bedragen ¤ 150,-. Voor de eerste 15 ingeschreveen VWO-ers stelt Stichting Beauséant te Delft een tegemoetkoming van ¤ 50,- beschikbaar, op voorwaarde dat zij hun motivatie voor deelname op schrift stellen in een brief aan de stichting (adres via de organisatoren). Bovendien ontvangt elke deelnemer een gratis exemplaar van professor Bais' boek De sublieme eenvoud van relativiteit.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Bezoekersinformatie

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's.

Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: ⤠6,- / volwassenen: ¤ 8,50 / 65+ Pashouders: ¤ 7,- ,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl