Gemeente Oldenzaal


Wandkleed Rimpeling van Oldenzaal naar Den Haag

03 juni 2010

De gemeente Oldenzaal heeft op basis van het collectiebeleid haar gemeentelijk kunstbezit heringericht. Bijzondere kunstwerken moeten beter tot hun recht komen. Om die reden vindt op 7 juni om 10.30 uur de overdracht plaats van Eschers wandkleed Rimpeling naar het museum Escher in Het Paleis in Den Haag. Het krijgt een plek in de zaal met werk in opdracht. Escher in Het Paleis krijgt het wandkleed in langdurig bruikleen. Gemeente Oldenzaal blijft eigenaar van het kleed.

Aangenomen wordt dat het kleed in opdracht gemaakt is voor het in 1967 gebouwde stadhuis. Het bedrijfsleven uit de stad stelde geld beschikbaar voor de aankleding van het nieuwe gebouw. Er is maar één ander kleed van Escher bekend.

Wethouder Trees Vloothuis: "Oldenzaal draagt door de overdracht van het wandkleed bij aan de verzameling van het werk van één van Nederlands bekendste kunstenaars. Daar mogen we trots op zijn. Het kleed komt bovendien niet in een doorsnee museum te hangen. Een bezoek aan Escher in Het Paleis is een bijzondere belevenis door de verschillende attracties, die geheel in de stijl van Escher zijn opgezet. Ik raad Oldenzalers dan ook aan om een kijkje te gaan nemen bij `ons' wandkleed in Escher in Het Paleis."

Rimpeling

Het onderwerp van het wandkleed is de rimpeling in een plas water, waardoor de weerspiegeling van bomen en een bleke winterzon in ritmische patronen wordt vervormd. Escher maakte de gelijknamige prent in 1950. Het thema, een natuurlijk spiegelbeeld, gebruikte Escher vaker. Het is opmerkelijk hoe hij deze weerspiegeling uitwerkt: van de bomen zijn eigenlijk alleen de takken te zien, de stammen ontbreken. Dit geeft het werk een hoge mate van raadselachtigheid en abstractie.