Gemeente Dongeradeel


VNG-excursie naar Esonstad en Lauwersmeer

De gemeente Dongeradeel is maandagmiddag 7 juni 2010 gastheer voor een grote groep burgemeesters, wethouders en raadsleden uit heel Nederland. De groep, deelnemers aan het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), brengt een bezoek aan Esonstad en maakt een rondvaart over het Lauwersmeer.

Programma

Op Landal Esonstad krijgt het gezelschap uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van het vakantiepark. Aan boord van de rondvaartboord wordt informatie gegeven over Nationaal Park Lauwersmeer en vertelt een recreatieondernemer over de voor- en nadelen van een recreatiebedrijf in (de nabijheid van) een natuurgebied.

Fryslân middelpunt tijdens VNG-congres

Het jaarlijkse congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt op 7 en 8 juni in Fryslân gehouden. Een mooie gelegenheid voor zo'n 2500 burgemeesters, ambtenaren en raadsleden om kennis maken met de provincie Fryslân. De congresleden worden in Leeuwarden ontvangen, waar ze in het WTC Expo de jaarvergadering onder leiding van Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG, bijwonen. Daarnaast is er een algemeen programma dat gepresenteerd wordt door Matthijs van Nieuwkerk bekend van `de wereld draait door'. Het thema van het congres is Nieuwe Tijden! Diverse prominenten laten hun licht over de toekomst schijnen; Guy Verhofstadt, Roger van Boxtel, staatssecretaris Ank Bijleveld en de Leeuwarder wethouder Marco Florijn. Alle congresgangers kunnen bovendien kiezen uit 25 Friese excursies. Eén van die excursies vindt plaats in de gemeente Dongeradeel.