Nieuw-Vlaamse Alliantie




Ziekteverzuim bij federale overheid nog gestegen

klok 7 juni 2010

Het ziekteverzuim bij de federale overheid blijkt de laatste twee jaren opnieuw gestegen. Van 2008 tot 2009 is er sprake van een stijging met 3 %. Dat blijkt uit cijfergegevens van N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Weyts vroeg de cijfers op bij minister Vervotte. Opvallend is dat Franstaligen nog steeds veel vaker ziek zijn dan de Vlaamse ambtenaren. De Franstaligen zijn goed voor 51 % van de ziektedagen bij de federale overheid, terwijl ze maar 46% uitmaken van de totale federale ambtenarij. De Vlamingen nemen maar 49 % van de ziektedagen voor hun rekening terwijl ze 53 % van het ambtenarenkorps uitmaken.

Weyts wijst er op dat ook in de privé sector er in 2009 een toename was van het ziekteverzuim. "Vooral de Mexicaanse griep kan een rol gespeeld hebben. Enerzijds doordat er iets meer griepgevallen waren maar vooral doordat velen uit voorzorg thuisbleven omdat ze symptomen hadden die wezen op een mogelijk besmetting", legt Weyts uit.

Het parlementslid wijst er echter op dat het probleem groter blijft bij de federale overheid dan in de privé sector, maar ook dan bij de Vlaamse overheid. "Dikwijls zijn het dezelfde ambtenaren die ziek thuis blijven en dus letterlijk de boel verzieken voor de andere goedwerkende ambtenaren. Daarnaast is ook de werksfeer en organisatie dikwijls een probleem", zegt Weyts. De N-VA'er verwijst ondermeer naar de barslechte cijfers van het departement Financiën.

Het departement Financiën alleen tekent al voor 43% van alle ziekteverzuimdagen bij de federale overheid, terwijl deze administratie 36 % van het aantal ambtenaren tewerkstelt. In vergelijking met 2007 is er zelfs sprake van een verdubbeling van het ziekteverzuim bij Financiën, al dient gezegd dat de cijfers uit dat jaar minder betrouwbaar zijn. "De score illustreert alleszins nog maar eens de malaise die minister Reynders bij Financiën heeft achtergelaten. Als er verhoudingsgewijs zoveel meer ziekteverzuim is bij een administratie dan in de andere departementen, dan is dat niet omdat daar bepaalde bacteriën rondwaren maar wel omdat de sfeer er verziekt is en de organisatie zoek is", stelt de N-VA-lijsttrekker uit B-H-V. "De volgende regering heeft dus werk voor de boeg; voor een efficiëntere overheid met minder en beter geleide ambtenaren." Auteur(s): Ben Weyts, Lijsttrekker B-H-V Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10