Gemeente Winterswijk


Koninklijke onderscheiding voor 5 leden Sportclub Meddo

Op zaterdag 5 juni heeft burgemeester Thijs van Beem tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van Sportclub Meddo een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan 5 leden. De heren A. Raben, F. Raben, H. Esselink, J. Dorsthorst en G. Koldewij worden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij zich al vele tientallen jaren actief inzetten voor de vereniging. De uitreiking vond plaats tijdens het 50-jarig jubileum in zaal Spiekerman in Meddo.

De heer A. Raben (67 jaar), is al sinds 1960 actief voor Sportclub Meddo. Diverse activiteiten die de heer Raben uit heeft gevoerd in deze periode zijn: jeugdleider, jeugdtrainer, lid van het jeugdbestuur, bestuurslid, voorzitter technische commissie, autocrosscommissie, scheidsrechter en rapporteur voor de KNVB. Binnen de vereniging wordt de heer Raben gezien als een regulerende kracht en hij heeft op deze manier sinds 1963 een grote invloed gehad op de organisatiestructuur van de vereniging. Hij wordt geroemd als een verenigingsman van de oude stempel. Hij ontving in 2000 de zilveren Bondspeld KNVB en werd in 2005 benoemd tot Erelid. Naast zijn inzet voor Sportclub Meddo is de heer Raben ook actief als vakman/instructeur in het technieklokaal.

De heer F. Raben, (63 jaar), is ook al sinds 1960 actief voor Sportclub Meddo. Diverse activiteiten die de heer Raben in deze periode heeft uitgevoerd zijn: gedurende 20 jaar speler 1e elftal, jeugdleider, jeugdtrainer, bestuurslid en jeugdvoorzitter, voorzitter, damestrainer en leider. Hij wordt binnen de vereniging geroemd omdat hij als sinds zijn 15e als speler van het eerste elftal opviel door zijn grote sportiviteit. Hij is iemand die op vele fronten kan worden ingezet en die dat met volle overgave doet. De vereniging kan altijd een beroep op hem doen en hij heeft in de afgelopen 50 jaar een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de vereniging. Hij bleef daarbij bescheiden op de achtergrond. In 2005 werd hij benoemd tot Lid van verdiensten.

De heer H. Esselink (77 jaar), is sinds 1965 lid, bestuurslid en actief voor Sportclub Meddo. Hij was onder andere actief als leider-grensrechter bij het 1e elftal, bestuurslid, penningmeester, trainer-leider, lid van de commissie bijzondere activiteiten, organisatie van huistoernooien en feestavonden en lid van de onderhoudscommissie. De inzet van de heer Esselink wordt met name geroemd vanwege het feit dat hij overal inzetbaar was. Met name in zijn functie als penningmeester heeft hij de financiële structuur grotendeels opgezet en in goede banen geleid. In de opbouwfase van de vereniging had de heer Esselink een belangrijke rol. Hij wordt omschreven als een opmerkelijke stille kracht die niet graag op de voorgrond wil treden. Hij ontving in 2000 de zilveren Bondspeld KNVB en werd in 2005 benoemd tot Lid van verdienste. Naast zijn inzet voor Sportclub Meddo zet de heer Esselink zich ook in voor de Vogelwerkgroep.

De heer J. Dorsthorst (70 jaar), is sinds 1964 lid van Sportclub Meddo. Als bestuurslid en voorzitter van de sportclub heeft hij diverse activiteiten ontplooid voor de vereniging. Zo was hij in 1971 initiatiefnemer van het damesvoetbal in Meddo. Ook was hij voorzitter van de Stichting Toto-Lotto Belangen in Meddo. In de beginjaren werd hij veel gevraagd voor de aanleg van de veldverlichting en was hij vaste monteur voor de CV, veldverlichting en alle overige technische voorzieningen. In 1975 was hij betrokken bij het aanknopen van contacten met de Duitse zustervereniging Sus. Gehrden-Altenheerse E.V. Door zijn enthousiaste inzet is dit tot grote bloei gekomen. In 1983 ontving hij de gouden verenigingsspeld van de Duitse zustervereniging. Ook was de heer Dorsthorst penningmeester van de Winterswijkse Voetbalfederatie en lid van de redactie van het clubblad. Binnen de vereniging wordt hij geroemd om zijn grote vakmanschap en betrokkenheid. Hij heeft een groot stempel gedrukt op de ontwikkelingen van de vereniging. In de afgelopen 50 jaar is hij een van de dragende krachten achter de vereniging geweest. Een voorbeeld van een man met visie en trouw voor zijn club. In 1986 ontving hij al de zilveren bondspeld van de KNVB en in 2007 is hij benoemd tot erelid van Sportclub Meddo. Naast zijn inzet voor de sportclub heeft de heer Dorsthorst zich ook vanaf 1970 tot begin jaren 90 ingezet voor diverse bestuursorganen van de Rabobank. Ook is hij sinds 1993 penningmeester van Contact Oud Mariniers Oost Achterhoek.

De heer G. Koldewij (69 jaar), is al sinds 1960 actief binnen Sportclub Meddo. Hij is een van de oprichters en heeft gezorgd voor verbroedering op het gebied van sportbeoefening in Meddo. Het kleurverschil werd op deze manier voor het eerst opgeheven. Hij was vele jaren speler van het eerst elftal, bestuurslid en verzorger van spelmateriaal. Daarnaast is de heer Koldewij lid van de autocrosscommissie, de jubileumcommissie en bekleed hij diverse functies binnen de vereniging van het ophalen van Toto-gelden tot bezorgen van het clubblad, tot de bestuurskamerdienst. Binnen de vereniging wordt hij gezien als een voorbeeld omdat hij altijd positief geladen was en steeds bereid zich voor 100% in te zetten. In 2000 werd hij benoemd tot sportvrijwilliger van de Eeuw, ontving hij een Zilveren bondsspeld en werd hij benoemd tot Erelid.