Gynaecoloog Aktas eerste proctor voor robotoperaties aan verzakking

07/06/2010 10:10

Maasstad Ziekenhuis

Gynaecoloog Mustafa Aktas van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is als derde gynaecoloog in Nederland benoemd tot opleidend geneesheer voor zogeheten Da Vinci Robot-geassisteerde operaties. De Amerikaanse fabrikant Intuitive Surgical, ontwerper van de Da Vinci, heeft Aktas onlangs gecertificeerd. Aktas is de enige opleidend geneesheer in Nederland die is gespecialiseerd in robot-operaties aan baarmoeder- en vaginatopverzakkingen.

Zo'n proctorschap, zoals dat officieel heet, houdt in dat Aktas door andere ziekenhuizen kan worden gevraagd om operateurs in hun kliniek te trainen in het gebruik van de robot. In de praktijk zijn dat ziekenhuizen die recentelijk een robotsysteem hebben aangeschaft. Met de Da Vinci Robot worden zeer nauwgezet sleutelgatoperaties aan organen in de buik uitgevoerd.

De Da Vinci Robot wordt in het Maasstad Ziekenhuis al enige tijd met succes ingezet bij operaties aan baarmoeder- en vaginatopverzakkingen en bij verwijdering van de baarmoeder. Baarmoeder- en vaginatopverzakkingen worden elders dikwijls via een grote snede in de buik geopereerd.

Een baarmoederverwijdering gebeurt, als dat medisch mogelijk is, via de vagina. Maar wanneer de baarmoeder bijvoorbeeld sterk vergroot is, is een ingrijpender buikoperatie nodig. Sinds kort kan zo'n buikoperatie bij veel vrouwen worden vervangen door een operatie met de Da Vinci.

De voordelen van Da Vinci-chirurgie ten opzichte van zo'n open operatie zijn legio: de patiënte heeft minder pijn na de operatie. Ze verliest minder bloed tijdens de ingreep, ze herstelt sneller, kan sneller naar huis en kan haar normale bezigheden sneller hervatten.

Baarmoeder- en vaginaverzakkingen komen vaak voor. Tussen de 800.000 en een miljoen vrouwen hebben er last van, openbaarde gynaecoloog/wetenschappelijk onderzoeker Jan Paul Roovers van het AMC in Amsterdam eind vorig jaar in diverse kranten en tijdschriften. Maar omdat er een groot taboe op rust, laten veel vrouwen de aandoening onbehandeld.

Aktas en Van Muyden begrijpen de schroom, maar roepen vrouwen toch op iets te doen aan hun klachten. Zeker nu de aandoening met deze patiëntvriendelijke robottechniek kan worden verholpen. Vrouwen kunnen bovendien zeer snel terecht: binnen twee weken kunnen ze op consult bij de gynaecoloog, binnen vier weken volgt de operatie.

Het Maasstad Ziekenhuis is het afgelopen anderhalf jaar uitgegroeid tot een uniek Robot Expertise Centrum. In het ziekenhuis zijn inmiddels al ruim 325 robotoperaties uitgevoerd. De urologen gebruiken de robot voornamelijk voor prostaatverwijdering bij prostaatkanker en voor de verwijdering van kleine niertumoren.

Uitleg Da Vinci-operatie

Een robot-geassisteerde operatie is een kijkoperatie met behulp van vier robotarmen. In de buik van de patiënte worden vier kleine sneetjes gemaakt waardoor de robotarmen met daaraan verfijnde instrumentjes naar binnen gaan. Vervolgens wordt de buik gevuld met lucht, zodat ruimte ontstaat om in de buik te kunnen opereren.

De operateur zit naast de operatietafel en bedient de vier armen vanuit een console. Trillingen van de handen worden door de robot opgevangen en gecorrigeerd. De chirurg heeft een uitstekend driedimensionaal zicht in de buik en de instrumentjes aan de robotarmen hebben 'polsgewrichtjes', waardoor ze veel wendbaarder zijn dan de instrumenten die worden ingezet bij gewone kijkoperaties.