Middelbare scholieren vandaag en morgen naar de stembus

07/06/2010 10:14

Instituut voor Publiek en Politiek

Vandaag en dinsdag mogen in ons land 176.000 middelbare scholieren naar de stembus voor de traditionele Scholierenverkiezingen. Dat heeft initiatiefnemer, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), vandaag bekend gemaakt. Tot dinsdag 8 juni 16.00 uur kunnen de scholieren, verspreid over 384 scholen, hun stem voor de Tweede Kamer uitbrengen. De uitslag wordt diezelfde dag om 18.00 uur in Den Haag bekend gemaakt.

Behalve Scholierenverkiezingen worden er sinds afgelopen vrijdag voor het eerst ook Kinderverkiezingen gehouden. De belangstelling vanuit de basisscholen voor deze schaduwverkiezingen overtreft alle verwachtingen. Maar liefst 1330 scholen hebben zich aangemeld. Het gaat daarbij om ruim 43.000 kinderen uit groep 7 en 8. De Kinderverkiezingen worden door het IPP in samenwerking met SchoolTV georganiseerd; kinderen kunnen net als bij de Scholierenverkiezingen tot morgen 16.00 uur stemmen.

De uitslag van beide verkiezingen wordt dinsdagmiddag 8 juni om 18.00 uur in Den Haag bekend gemaakt in het gebouw van De Haagse Tribune, Hofweg 1H (5e etage), Den Haag (boven café Dudok). Dit gebeurt door Jurre Bosman (presentator van het SchoolTV weekjournaal) en Eddy Habben Jansen (adjunct-directeur IPP).

Bij de presentatie zijn lijsttrekkers en kandidaten van de meeste politieke partijen aanwezig, waaronder Job Cohen + Mohammed Mohandis (PvdA), Jan Jacob van Dijk (CDA), Klaas Dijkhoff (VVD), Tofik Dibi (GroenLinks), Jan Paternotte (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie), Nine Kooiman (SP), Marieke de Groot (PvdD), Arthur van der Putte (TON), Richard de Mos (PVV), Yesim Candan (Partij één), Jan-Frank Koers (Nieuw Nederland), Lea Manders (Partij voor Mens en Spirit), Daisha de Wijs (Heel NL), Lot Feijen (Lijst 17), Stefan de Konink + Wesley Schwengle (Piratenpartij).

Er wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de uitslagen. De uitslag van de Scholierenverkiezingen heeft in het verleden aangetoond een goede graadmeter voor de uitslag van de echte verkiezingen te zijn (www.scholierenverkiezingen.nl/geschiedenis).





http://www.scholierenverkiezingen.nl