Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal heeft het jaar 2009 afgesloten met een positief financieel resultaat. De jaarrekening van de gemeente vertoont een overschot van ruim EUR 14 miljoen. Dit overschot is grotendeels veroorzaakt door de verkoop van Essent-aandelen.

De verkoop van deze aandelen heeft EUR 25 miljoen opgebracht. EUR 11,2 miljoen wordt ingezet voor het versneld afschrijven van grond-, weg- en waterbouwkundige werken. De restant verkoopopbrengst (EUR 13,8 miljoen) bepaalt voor een belangrijk deel het resultaat. Hiervan wil het college EUR 10,6 miljoen apart zetten in een bestemmingsreserve; EUR 3,2 miljoen wordt toegevoegd aan de algemene reserve en is vrij besteedbaar.

Zonder de verkoopopbrengst van de aandelen Essent zou het rekeningsresultaat uitkomen op een overschot van bijna EUR 0,3 miljoen. Dit bedrag is EUR 0,5 miljoen hoger dan waarop was gerekend. In de najaarsnota 2009 was namelijk uitgegaan van een tekort van ruim EUR 0,2 miljoen.

Ondanks het positieve resultaat van 2009 blijft de financiële situatie voor de komende jaren zorgelijk. De gemeente Stadskanaal houdt rekening met fors lagere rijksbijdragen uit het Gemeentefonds.

In het jaarverslag legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid. De jaarstukken van de gemeente worden op maandagavond 21 juni behandeld door de gemeenteraad. Het jaarverslag 2009 en de jaarrekening 2009 zijn online te downloaden. Op het gemeentehuis ligt ook een papieren exemplaar ter inzage.

* 7 juni 2010