Gemeente Haren

Haren sluit aan op fietsknooppuntensysteem Drenthe

Netwerk van aaneengesloten tracés

07/06/2010

Als alles volgens planning verloopt, is de gemeente Haren voor het zomerseizoen aangesloten op het fietsknooppuntensysteem Drenthe. Het knooppuntensysteem in Drenthe bestaat in totaal uit 20.000 routebordjes en 500 panelen. Het recreatieschap Drenthe plaatst de panelen en de bordjes. Het gaat om 20 knooppunten in de gemeente Haren die op de rand van het Drentse netwerk liggen. Het Drentse netwerk volgt het tracé van de aangepaste Paterswoldsemeerroute, de Stroomdalroute en het Rondje Drenthe.

Een fietsknooppuntensysteem is een netwerk van aaneengesloten tracés. De kruispunten waarop de tracés bij elkaar komen, heten knooppunten. De fietsknooppunten zijn onderling bewegwijzerd. Via de genummerde borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. De fietsroutes lopen over de mooiste Drentse fietspaden. Bij ieder knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart van de nabijgelegen fietsknooppunten. De afstanden tussen de fietsknooppunten zijn in kilometers op de kaart aangegeven.

Kaart

Medio 2010 moet in heel Drenthe het knooppuntennetwerk gereed zijn. Dan volgt een Drenthe-kaart waarop alle knooppunten staan. Het is de bedoeling dat in de loop van volgend jaar het Groningse knooppuntensysteem op het Drentse wordt aangesloten. Het Groningse systeem verkeert momenteel in de aanbestedingsfase. Het daaraan ten grondslag liggende basisplan voorziet in een provinciedekkend routenetwerk van bijna 1800 kilometer met 384 knooppunten. Het aantal in de gemeente Haren geplande routekilometers bedraagt 22 en daarin zijn 8 knooppunten opgenomen.

www.fietsendrenthe.nl

Via de website www.fietsendrenthe.nl worden routesuggesties gedaan en kunnen bezoekers digitaal hun fietsroute inplannen. Daarnaast staan er handige links op naar bijvoorbeeld evenementen in Drenthe en naar het Fietsersplatform.

Het fietsknooppuntennetwerk Drenthe wordt gefinancierd door de Europese Unie, provincie Drenthe en gemeenten. Recreatieschap Drenthe zorgt voor de uitvoering. Deze organisatie draagt zorg voor de realisatie van recreatief-toeristische voorzieningen in Drenthe.

Meer informatie
Voor meer informatie, zie:
http://www.fietsendrenthe.nl/Fietsknooppunten/-Wat-is-een-fietsknooppun tensysteem