Rijksoverheid


Gastouders kunnen Europese diploma's laten beoordelen

Nieuwsbericht | 07-06-2010

Gastouders met een Europees diploma kunnen hun diploma laten beoordelen.

Gastouders die een diploma in de EU, de overige landen van de Europese Economische Ruimte (EER)* of Zwitserland hebben gehaald, kunnen een verzoek indienen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om te laten beoordelen of hun diploma voldoet aan de opleidingseis die is gesteld voor gastouders. DUO beziet of het diploma gelijkwaardig is aan een van de aangewezen diploma's uit de Regeling Wet Kinderopvang en beschikt namens de Minister van OCW hierover.

Gastouders met een diploma uit de eerder genoemde landen kunnen vanaf heden een verzoek indienen bij DUO. Dit kan via de bijgevoegde link. DUO zal alle aanvragen zo snel als mogelijk behandelen. Als de aanvraag voor 1 augustus 2010 volledig en correct is ingevuld en ontvangen door DUO, wordt deze in principe voor 15 augustus 2010 verwerkt. Indien het diploma gelijkwaardig is aan een van de aangewezen diploma's, voldoet de gastouder aan de opleidingseis zoals opgenomen in de Regeling Wet Kinderopvang. Gastouders weten dan of ze voldoen aan de opleidingseis of dat ze een diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn of een certificaat goed gastouderschap moeten hebben.

Gastouders die in Nederland of in een ander land in het buitenland dan de genoemde landen een opleiding hebben genoten, kunnen zich kwalificeren door het diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn behalen; een diploma van de lijst van aangewezen diploma's te hebben of een certificaat Goed Gastouderschap te behalen


*IJsland, Noorwegen en Liechtenstein

Afzender


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Zie ook


* Europese diploma's kinderopvang

Bel 0800-8051 voor vragen aan de Rijksoverheid