Gemeente Hulst

Rookmelders-actie in Hulst

Rookmelders-actie in Hulst

Juni de maand van de rookmelders in de gemeente Hulst

In de maand juni vraagt burgemeester Jan-Frans Mulder extra aandacht voor rookmelders. Middels diverse publicaties wordt aandacht besteed aan de nut en noodzaak van brandmelders.

Ook aan middenstanders is gevraagd mee te werken aan de campagne. Hen is gevraagd om de rookmelders in de maand juni op een prominente plek in de winkel te plaatsen.

Dit voorjaar werden inwoners van Kloosterzande, dankzij het indringende geluid van een rookmelder, gewaarschuwd bij een beginnende binnenbrand bij de buren. Zij forceerden een raam en nog voor de brandweer ter plaatse was, was de bewoner uit de woning gehaald. Dankzij de rookmelder zijn er geen slachtoffers gevallen. Daarentegen is vorig jaar in een vrijstaande woning in Vogelwaarde brand ontstaan in een wasdroger op zolder. Gevolg: een ernstige brand met veel rook en roetschade. Er waren wel 3 rookmelders, maar deze bleken nog in de verpakking in een kast te liggen. Jammer, want de schade en overlast na de brand had dus veel minder kunnen zijn!

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Mensen ruiken niets als zij slapen en worden niet wakker van rooklucht. Rook bevat giftige gassen en iemand kan hierdoor binnen enkele minuten bedwelmd en in een diepe bewusteloosheid raken. Ook kan een klein beginnend brandje al snel uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Rookmelders zijn dus van levensbelang.