Ingezonden persbericht


Vrouwenvoetbal project Zuid-Afrika winnaar 3eHELFT Sport & Business Challenge

Donderdagavond 3 juni reikten jurylid Jet Bussemakers en presentator Jort Kelder op het KNVB terrein in Zeist de 3eHelft Sport & Business Challenge prijs uit aan het project Girls and Footbal South Africa van Jos Dirkx. Tweede werd Nic Jooste van stichting Stars in their Eyes. In een spannende finale pitchten de vijf finalisten hun ideeën en probeerden ze de kritische jury te overtuigen van hun plan en hoe dat bijdraagt aan blijvende sociale verandering in Zuid-Afrika - ook ná het WK voetbal.

De hoofdprijs: een reis naar Zuid-Afrika om het winnende idee te implementeren, ging naar het project Girls and Football SA in Kaapstad. Winnares Jos Dirkx presenteerde met veel overtuiging hoe zij voetbal inzet als instrument om meisjes en vrouwen weerbaarder te maken. De Zuid-Afrikaanse vrouwen voetbalinternationals (Banyana Banyana) fungeren hiertoe als inspirerende rolmodellen in video's en educatief materiaal. 'Door het WK vrouwenvoetbal 2011 zal dit onderwerp de komende tijd steeds hoger op de agenda staan, en daar kan Girls and Football SA zeker op aanhaken', aldus Dirkx.

De tweede prijs - een training naar keuze van Krauthammer (coaching, training, consulting) - ging naar Nic Jooste, de initiatiefnemer van 'Stars in their Eyes' een stichting die sportcoaches opleidt in achterstandswijken. Jooste wil containers neerzetten in rurale gemeenschappen, die worden omgebouwd tot multifunctionele clubhuizen voor sport en onderwijs.

Dirkx' project scoorde volgens de jury wat betreft duurzaamheid en innovatie gelijk met de 2e prijswinnaar. Maar de verwachte, sociale impact van het project maakte het positieve verschil, aldus juryleden Jet Bussemaker (oud-Staatssecretaris van Sport), Sportmarketing goeroe Bob van Oosterhout (Triple Double sportmarketing BV) en sociaal ondernemer Joost Broeren (Plakkies, de Zuid-Afrikaanse slipper). Een stralende Dirkx meldde dat ze heel blij is met de erkenning en ze later deze maand met groot enthousiasme en passie in Kaapstad aan de slag gaat.

De 3eHELFT Sport & Business Challenge is een initiatief van NCDO en is onderdeel van de wereldwijde competitie Changing lives through football, georganiseerd door Nike en Ashoka. Wereldwijd worden 10 tot 15 finalisten geselecteerd. Op Ashoka's Changemakers-site - waar alle inzendingen van de Challenge komen te staan - worden op. 18 augustus de winnaars van de wereldwijde competitie bekend gemaakt: de winnaar ontvangt 30.000 dollar, de 2e prijs 20.000 dollar en de derde prijs 10.000 dollar. De Nederlandse inzenders dingen ook mee naar de internationale prijzen.