Rijksvoorlichtingsdienst

Mijnenjagers bewaken zuidgrens Europa

Twee mijnenjagers van de Koninklijke Marine bewaken sinds vanochtend de zuidgrens van Spanje om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan. Dit doen zijn in het kader van een grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex.

De mijnenjagers Hr.Ms. Maassluis, Hr.Ms. Haarlem en Hr.Ms. Hellevoetsluis worden tot 1 juli op roulatiebasis ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten zij zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf geen intercepties uit, dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten. Aan deze Frontex-operatie nemen naast Nederland ook andere lidstaten, waaronder Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Slowakije en België deel.

Frontex

Frontex is een Europees agentschap, opgericht door de Europese ministerraad in 2004, ter bewaking van de buitengrenzen. De naam is afgeleid van het Franse 'frontière extérieures'. De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten. Dit is de eerste keer dat Nederland schepen van de Koninklijke Marine inzet.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie

Bijlagen:


* Hr.Ms. Maassluis. jpg