Homeopathie neemt Politieke Partijen de maat

07/06/2010 10:53

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland

Voor het volledige persbericht inclusief tabel zie bijlage

KVHN BIEDT STEMWIJZER AAN

Homeopathie neemt Politieke Partijen de maat

Woensdag 9 juni 2010 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor de kiezer die een bewuste keuze wil maken voor een politieke partij met sympathie voor homeopathie en complementaire gezondheidszorg is er nu een Stemwijzer.

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) heeft aan de hand van gestelde vragen en verkiezingsprogramma's de ideeën over alternatieve en complementaire gezondheidszorg (CAM) van de politieke partijen in kaart gebracht.

Ondanks de groeiende populariteit en de vele Nederlanders die baat hebben bij een bezoek aan een homeopaat of natuurgeneeskunde werkt de politiek niet altijd mee. Volgens cijfers van het CBS bezoeken ruim 1 miljoen Nederlanders jaarlijks een alternatieve hulpverleners.

Uit een onderzoek van historicus Jaap Dekkers uit 2009 blijkt onder andere dat meer dan 30% van de Nederlandse bevolking wel eens homeopathische medicijnen heeft gebruikt. Dat homeopathie uitstekend scoort komt ook naar voren in een onderzoek door de gemeente Amsterdam van april jl. naar het gebruik van alternatieve geneeskunde. Onder anderen blijkt dat van de in Amsterdam wonende hoger opgeleide vrouwen in 2009, 32 % een alternatieve arts of therapeut heeft bezocht.

De KVHN heeft de partijen een drietal vragen voorgelegd en de verkiezingsprogramma's bestudeerd. Uitkomst van de antwoorden en de onderzoeksresultaten is een overzichtelijke stemwijzer. Zonder een stemadvies te willen geven, tonen de uitkomsten in de stemwijzer dat homeopathie het best gebaat is met een stem aan de partijen GroenLinks, PvdA, PvdD en in mindere mate aan D66. De SP en SGP verwachten geen heil van CAM. Geen standpunten over complementaire zorg hebben VVD en PVV. Vrijwel alle politieke partijen benadrukken de behoefte aan meer onderzoek. Op de webside, www.vereniginghomeopathie.nl, is meer informatie te vinden.

De bewust gezond levende Nederlandse kiezer kan woensdag een duidelijk signaal af geven. Zijn stem bepaalt welke politieke partij de komende jaren mede een stempel mag drukken op de complementaire en alternatieve gezondheidszorg in Nederland.

Tabel zie bijlage

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vereniginghomeopathie.nl

http://www.kvhn.nl/