AEGON

AEGON eerste verzekeraar met coulanceregeling beleggingsverzekeringen

In juli 2009 sloot AEGON een akkoord met stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim over het maximeren van de kosten van beleggingsverzekeringen. Onderdeel van deze overeenkomst is een coulanceregeling voor mensen in een schrijnende situatie. Hiervoor is maximaal 80 miljoen euro beschikbaar. AEGON heeft nu als eerste verzekeraar de voorwaarden van deze coulanceregeling met de stichtingen concreet vastgelegd. Hiermee is de invulling van de overeenkomst rondom de kostenmaximering definitief afgerond.
Vandaag ondertekenden AEGON, de Stichting Woekerpolis Claim, de Stichting Verliespolis, de Vereniging Consument & Geldzaken, Vereniging Eigen Huis en de VEB (Vereniging van Effectenbezitters), het laatste onderdeel rondom de kostenmaximering beleggingsverzekeringen. Het gaat hierbij om speciale regelingen voor:


* beleggingsverzekeringen met een opgebouwde waarde van boven de EUR
100.000,=. Voor het deel van de belegde waarde boven EUR 100.000,= geldt een kostenmaximum van 1,5% per jaar van de belegde waarde van de polis.

* beleggingsverzekeringen waarbij de hoogte van de premie tijdens de looptijd aangepast is.

* beleggingsverzekeringen waarbij de hoogte van de overlijdensrisicopremie (ORV-premie) mede afhankelijk is van de opgebouwde waarde van de beleggingsverzekering.

Deze drie onderdelen van de coulanceregeling worden automatisch door AEGON uitgevoerd. Klanten hoeven zich voor het bovenstaande dus niet aan te melden.

Het laatste, vierde, onderdeel van de coulanceregeling betreft klanten die, door een persoonlijke omstandigheid, gedwongen zijn geweest hun beleggingsverzekering af te kopen. Deze klanten kunnen een beroep doen op de regeling. De wijze waarop klanten hierop aanspraak kunnen maken en de concrete toetscriteria worden uiterlijk in september 2010 publiek gemaakt.

Kostenmaximering AEGON

De twee stichtingen zijn betrokken bij het toezicht op de uitvoering van de coulanceregeling. Op de website
www.aegon.nl/beleggingsverzekeringen staat uitgebreide informatie over de kostenmaximering en over de coulanceregeling. Meer dan 75% van AEGON's bestaande beleggingsverzekeringen is in de afgelopen jaren al aangepast, waardoor op dit moment al 70% van de klanten minder dan het in 2009 overeengekomen kostenmaximum betaalt. Het effect van de kostenmaximering wordt in 2010, uiterlijk de eerste helft 2011, aan klanten medegedeeld. Klanten met een beleggingsverzekering die voor 1 januari 2008 beëindigd is en minimaal vijf jaar heeft gelopen, moeten zich aanmelden via de site www.aegon.nl/beleggingsverzekeringen. Klanten met lopende beleggingsverzekeringen ontvangen automatisch bericht.