Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA vraagt snelle uitvoering actieplan Jongvolwassenen

klok 7 juni 2010

Verschillende rapporten van armoede- en daklozenverenigingen wijzen op het steeds groter wordende aandeel van jongeren onder de Vlamingen in extreme armoede. Als oorzaak wijzen zij vooral op het gebrek aan voortgezette begeleiding voor kwetsbare jongeren na hun meerderjarigheid. De economische crisis treft vooral deze jongeren, die het sowieso moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en moeite hebben met zelfstandig wonen.

Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) ondervroeg Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen over deze problematiek. Dat leverde enkele ontstellende cijfers op. Het aantal meerderjarige jongeren tot 21 jaar die momenteel intensief begeleid worden (pleegzorg, begeleid zelfstandig wonen, kamertraining of verblijf in een begeleidingstehuis) steeg in 2009 enorm: waar op 1 maart 2009 775 meerderjarigen begeleid werden binnen één van deze statuten, waren dat er op 1 september 2009 maar liefst 1165. Een stijging van meer dan 50% op een half jaar, het zijn verbijsterende cijfers. Des te opmerkelijker is dat het hier alleen maar gaat om jongeren die na hun meerderjarigheid vrijwillig kozen voor verdere begeleiding. Het aantal jongeren dat die begeleiding na hun achttiende stopzette en in extreme armoede of zelfs dakloosheid verzeilde, is daar wellicht een veelvoud van.

Aan de ene kant is het positief dat meer jongeren ook na hun meerderjarigheid de weg hebben (terug)gevonden naar de beschikbare begeleiding. Anderzijds toont deze toename pijnlijk genoeg aan dat zelfs met sociale begeleiding voor de meerderjarigheid heel wat jongeren niet klaar zijn om na hun 18e op eigen benen te staan.

Voor Marc Hendrickx is het duidelijk dat deze regering naar de signalen uit de sector moet luisteren en aandacht moet besteden aan het specifiek begeleidingsbeleid voor meerderjarige jongeren. Het Actieplan Jongvolwassenen dat minister Vandeurzen aankondigt is een belangrijke stap in die richting. Het zal dan ook door ons van zeer nabij opgevolgd worden. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid N-VA Contactinfo:

Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10