Ministerie van Defensie

Afghaanse politietrainers geslaagd voor opleiding

7 juni 2010, 11.18 uur

11 Afghaanse politietrainers zijn afgelopen week geslaagd voor de opleiding `train de trainer'. De trainers ontvingen hun diploma op het door Nederland gebouwde provinciale trainingscentrum op Multinational Base Tarin Kowt (MBTK). De provinciale politiechef Juma Gul zegde tijdens de ceremonie toe dat de instructeurs worden bevorderd tot politie-officier met de rang van luitenant.

5 Van de trainers gaan in het trainingscentrum op MBTK aan de slag en worden toegevoegd aan de 2 trainers die er al werken. De trainers nemen steeds meer de instructietaken over van de Europese Politiemissie (EUPOL) en de Australian Federal Police (AFP). EUPOL en AFP kunnen zich dan meer inzetten voor hun eigenlijke taak: het mentoren van de Afghaanse instructeurs. De andere 6 docenten gaan in de provincie Zabul agenten van de Afghan National Police (ANP) opleiden.

Veiligheid

Commandant Tast Force Uruzgan, Brigadegeneraal Kees van den Heuvel geeft het belang aan van een goede politiemacht. "Ontwikkeling en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een herkenbaar en geloofwaardig politiekorps speelt een cruciale rol in het bieden van bescherming aan burgers en het bewaken van de openbare orde."Civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol benadrukte dat de politiemacht het officiële gezag vertegenwoordigt en voor veel Afghanen het gezicht van de overheid vormt. "Hun wijze van optreden draagt wezenlijk bij aan het gevoel van veiligheid en voortgang bij de burgers van Uruzgan. Een solide politiemacht vergroot het vertrouwen van burgers in een betere toekomst."

"Train the Trainer"

Een van de geslaagde politietrainers toont zijn net ontvangen diploma. - Foto: ministerie van Defensie

De trainingscursus is ontwikkeld door EUPOL en goedgekeurd door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Onderdelen van de opleiding zijn politievaardigheden als exercitie, wapenleer, patrouilleren, het opsporen van bermbommen, recherche en didactische vaardigheden om de opgedane kennis om een goede manier over te dragen. Vanwege het hoge percentage analfabetisme in Uruzgan, kregen de cursisten ook lees- en schrijflessen. Dit alles betekent dat de afgestudeerde instructeurs nu zelfstandig les kunnen geven aan politierekruten.

Overzicht

Anderhalf jaar geleden zijn er al 5 politietrainers in Uruzgan opgeleid. Naast de 2 op het trainingscentrum, bekleedt één trainer een baan op het politiehoofdkantoor in Tarin Kowt en één instructeur is de tweede man geworden bij de recherche in Tarin Kowt. De vijfde instructeur is helaas overleden. De politiemacht in Uruzgan bestaat momenteel uit circa 1700 agenten, waarvan er 800 de achtweekse basistraining hebben doorlopen. Ten opzichte van 2006, toen Nederland de verantwoordelijkheid over de provincie overnam, is dat een aanzienlijke vermeerdering.