GAIA

7 juni 2010

Vlaamse partijen akkoord met minister voor Dierenwelzijn in volgende regering. Op gaia.be ontdekt u welke partij(en) uw stem voor de dieren verdienen

De dierenrechtenorganisatie GAIA heeft 5 prioriteiten inzake dierenwelzijn voor de volgende legislatuur voorgelegd aan de verschillende politieke partijen in het Noorden en het Zuiden van het land. Op Lijst Dedecker na bezorgden alle partijen hun antwoorden. Welke partij(en) uw stem verdienen voor de dieren, vindt u op gaia.be.

Alle Vlaamse partijen, die gereageerd hebben op GAIA's prioriteitenlijst, antwoorden positief op de vraag van GAIA om in de volgende regering een minister aan te duiden die onder zijn of haar andere bevoegdheden Dierenwelzijn uitdrukkelijk in zijn of haar titel draagt. Dat is nodig om voor het dierenwelzijn een echt beleid te voeren. Ook de franstalige partijen, op de MR na, antwoorden positief.

Andere prioriteiten die GAIA aan de diverse partijen voorlegde, zijn:

* de wettelijke verplichting dat alle slachtingen onder verdoving gebeuren (geen uitzondering voor rituele slachtingen meer),
* een verbod op onverdoofde biggencastratie,
* een verbod op de kweek van pelsdieren uitsluitend of voornamelijk voor bont, én

* om het dumpen van tienduizenden katten in de asielen tegen te gaan en de overpopulatie zwerfkatten diervriendelijk in te dijken, moet het probleem aan de wortel aangepakt worden: steriliseren of castreren van huiskatten wettelijk verplichten.