Groen!

Vandaag werk maken van 125.000 duurzame jobs van morgen

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 7 juni 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Maandag 7 juni heeft Groen! actie gevoerd op de Meir in Antwerpen voor meer duurzame jobs. Met haar âJobkrant van morgenâ, maakt Groen! concreet welke jobs investeringen in een duurzame economie kan scheppen. Die krant werd in het groot uitgestald en uitgedeeld aan de voorbijgangers. Zeker in tijden van vergrijzing, economische crisis en klimaatcrisis is het cruciaal om te investeren in een duurzame economie die 125 000 mensen uitzicht biedt op kwaliteitsvol werk.

Lijsttrekker voor Groen! in Antwerpen Meyrem Almaci die samen met tweede op de senaatslijst Geert Lambert de kranten heeft uitgedeeld legt uit waarom ons land resoluut moet gaan voor investeringen in de duurzame economie: "Samen met haar begrotingsplan berekende Groen! het aantal extra jobs dat haar verkiezingsprogramma kan opleveren tegen 2015. Als onze volgende regering volop de kaart trekt van de groene economie, kunnen er tegen 2015 tot 125.000 jobs bijkomende duurzame jobs gecreëerd worden."

Groen! stelt vier hefbomen voor duurzame jobs die bij ons blijven voor:
* Een vermindering van de belasting op arbeid met één bbp-punt maakt ruimte voor 70.000 arbeidsplaatsen. Dat bevestigt ook het Federaal Planbureau. Daarom kiest Groen! voor een lastenverlaging op arbeid tegen 2015 van 3,8 miljard.

* Groene technologieën leveren meer banen op dan traditionele technologieën. Volgens de rapporten van UNEP zou er in Vlaanderen op termijn alleen al plaats zijn voor meer dan 50.000 werknemers in hernieuwbare energie. Tegen 2015 wil Groen! minstens 20.000 jobs van dat grote potentieel waarmaken. Wie kijkt naar de grote successen in Duitsland (bijna 300.000 jobs), weet dat dit een realistische ambitie is.

* De klimaatopwarming aanpakken wil ook zeggen minder energie verspillen. Het plan van Groen! om gebouwen energiezuinig te maken, is goed voor 10.000 jobs.

* Met de vergrijzing neemt ook de nood aan zorgjobs snel toe. Groen! wil de volgende jaren 25.000 extra zorgjobs creëren in de zorgsector (publiek en privé). Dat kan door een sterke uitbreiding van de sociale maribel. Jobcreatie via sociale maribel heeft bovendien een belangrijk terugverdieneffect via besparingen op werkloosheidsuitkeringen. De sector spreekt van een terugverdieneffect van 85% (bron: VSPF, FEBI en APEF). Met een erg voorzichtige raming van een terugverdieneffect van 50% trekt Groen! 241 miljoen euro uit voor minimaal 25.000 extra zorgjobs.

"De voorstellen van Groen! zorgen voor 125.000 bijkomende duurzame jobs. Dat leidt tot een gevoelige besparing voor onze sociale zekerheid (minder uitkeringen), en belangrijke extra inkomsten (sociale bijdragen). Maar vooral: 125.000 mensen met een duurzame job die niet kan verhuizen naar een ander land," besluit Geert Lambert.

De `Jobkrant van morgen' toont concrete voorbeelden van duurzame jobs: van dakwerkers om zonnepanelen te installeren tot projectingenieurs energie en duurzaam bouwen, van arbeiders in de biochemie tot docenten energietechniek, van orthopedagogen tot treinbestuurders, van duurzaamheidsambtenaren tot ergotherapeuten in het rusthuis. "Maar de jobkrant biedt nog meer," legt Meyrem Almaci uit: "Groen! wil ook investeren in kwaliteit van arbeid. In het huidige debat over meer werk en langer werken vergeten de andere partijen de kwaliteit van de arbeid en de combinatie arbeid en gezin al te vaak. Ook hier willen wij werk van maken."

Surf naar de Jobkrant van morgen: www.jobsvanmorgen.be. In ons verkiezingsprogramma kan u alles rustig nalezen.

Contact: Meyrem Almaci - | Geert Lambert -