Gemeente Lelystad

Vliegverkeer boven Lelystad trekt weer aan

Maandag 7 juni 2010

Het vliegtuigsignaleringssysteem van de gemeente Lelystad heeft in de maand mei 2010 een aantal van 5.211 vluchten boven het stedelijk gebied van Lelystad geregistreerd en vastgelegd. Daaruit blijkt dat het vliegverkeer weer aantrekt en op het normale niveau komt in deze tijd van het jaar. In april werden minder vluchten geregistreerd in verband met de aswolk.

Uitzondering

In mei zijn twee laag overkomende vliegtuigen gesignaleerd. Dat het in één geval om Schipholverkeer gaat, is een uitzondering. In de regel houdt op Schiphol vliegend verkeer zich aan de afgesproken hoogtes. Tot aan de Knardijk komen vliegtuigen niet onder de 4.000 voet (circa 1.200 meter). Dit om te voorkomen dat ze in contact komen met kleiner vliegverkeer, meestal afkomstig van Lelystad Airport, dat tot 3.500 voet mag vliegen.

Melding gemaakt

Op 30 mei signaleerde het Lelystadse systeem een KLM-vlucht dat op 3.800 voet overvloog. Dit hoeft geen overtreding te zijn, want Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kan daarvoor toestemming geven. De gemeente heeft de gegevens van de vlucht gemeld bij LVNL en bij het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). De andere gesignaleerde `laagvlieger' betrof een Microlight afkomstig van Lelystad Airport.