Waterschap Groot Salland

Informatiebord bij stoomgemaal Kamperzeedijk

Laatste wijziging: 7 juni 2010

Bij het gerestaureerde stoomgemaal 'd'Olde Mesiene' aan de Kampeerzeedijk is een door het waterschap gesponsord informatiebord geplaatst over het ontstaan en waterbeheer van de polder Mastenbroek. Naast een aantal afbeeldingen staat op het bord de volgende tekst vermeld:

Ontstaan van de polder

In het begin van de 14e eeuw bestaat Mastenbroek uit woeste gronden, gelegen tussen IJssel, Zwartewater en Zuiderzee. Gerechtigden waren met name de bisschop van Utrecht, de heren van Voorst en de steden Zwolle, Kampen, Wilsum en Hasselt. Na een ruzie tussen de bisschop en de heren van Voorst, die ontaardde in een oorlog, waren de partijen in 1364 bereid een overeenkomst te tekenen.

In de periode 1364 - 1390 werd Mastenbroek ingepolderd, ontgonnen en verkaveld. Er werden dijken, weteringen, sloten, wegen en bruggen aangelegd. De polder Mastenbroek was een feit. Het verkavelingspatroon is grotendeels rechthoekig en de boerderijen staan op terpen. Tot op de dag van vandaag is dit weidse karakteristieke landschapsbeeld grotendeels gehandhaafd. Het maaiveld van de polder ligt tussen NAP + 0,75 m en NAP - 1,50m. Het laagste gedeelte "De Koekoek" ligt tussen NAP - 2,50 m en NAP - 3,00 m.

Afwatering

Omdat de polder Mastenbroek vroeger hoger lag kon het overtollige water op natuurlijke wijze bij eb door vloeddeuren op de voormalige Zuiderzee worden geloosd. Door verbetering van de afwatering klonk het veen echter in en kwam het maaiveld aanzienlijk lager te liggen. Daarom viel rond 1600 het besluit vier watermolens te bouwen op de laagste punten van de polder bij Hasselt, Genemuiden, Venerietezijl en Lutterzijl.

Begin 19e eeuw was de wateroverlast zodanig dat in 1818 opnieuw drie windmolens werden gebouwd bij Hasselt, Venerietezijl en Lutterzijl. In1856 werd het stoomgemaal aan de Veneriete in werking gesteld ter vervanging van de drie windmolens. Een tweede stoomgemaal werd gebouwd in 1878 op de plaats van de Lutterzijl. Dit gemaal werd in 1955 vervangen door het elektrische gemaal Lutterzijl.

In 1961 werd naast het oude stoomgemaal het elektrische gemaal Veneriete gebouwd. Het oude stoomgemaal, in de volksmond "d' Olde Mesiene" genoemd, overleefde de strijd als industrieel monument. In 1962 werd nog het gemaal Cellemuiden gesticht en tenslotte werd in het kader van de ruilverkaveling Mastenbroek het gemaal Nieuw Lutterzijl in gebruik genomen ter vervanging van de gemalen Rambonnet (de Koekoek) en Lutterzijl.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl