D66

maandag 7 juni 2010

D66 en GroenLinks: Laat koopzondagen over aan gemeenten

Vandaag lanceren Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) een initiatiefwet waarin gemeenten de vrijheid krijgen het aantal koopzondagen te bepalen. Een gemeente als Amsterdam kan er dan voor kiezen om van alle zondagen een koopzondag te maken en een gemeente als Staphorst kan juist kiezen voor de zondagsrust.

Nu heeft het Rijk bepaald dat winkels twaalf zondagen per jaar open mogen zijn. Een gemeente mag van deze norm afwijken, als het kan aantonen dat het betreffende winkelgebied aantrekkelijk is voor toeristen. De indieners vinden dat het opleggen van één norm door het Rijk botst met de grote diversiteit aan opvattingen, behoeften en mogelijkheden van gemeenten.

Werkgelegenheid

D66 minister Hans Wijers wilde in 1996 de zondagssluiting al helemaal aan de gemeenten laten. Onder druk van met name PvdA kwam er het maximum van 12 met een uitzondering voor "toeristische gebieden". Die uitzondering blijkt in de praktijk niet goed werkbaar en wordt door veel ondernemers als erg oneerlijk gezien.

Onlangs kwam het kabinet Balkenende met een aanscherping van de Winkeltijdenwet, dat de ruimte voor gemeenten juist inperkte. Maar nu het kabinet is gevallen lijkt het onwaarschijnlijk dat de plannen van demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) er door komen. Volgens Van der Ham is dat vanwege economische belangen maar goed ook: "Denk aan de grensgemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg, maar ook Bataviastad in Lelystad. Hier is de middenstand afhankelijk van dagjes uit, ook van buitenlandse toeristen. Dat levert banen op". Daarnaast openen veel winkeliers liever op zondag de deuren dan op een doordeweekse dag. "Op een dag wanneer een groot deel van de mensen werken genereren winkeliers vaak minder omzet".

Moderne samenleving

De indieners pleiten niet alleen uit economische motieven voor gemeentelijke vrijheid, maar ook omdat de huidige samenleving niet meer dezelfde is als die van vijftig jaar geleden. "Het kostwinnersmodel waarbij de man werkt en de vrouw doordeweeks tijd heeft om de boodschappen te doen is een gepasseerd station", aldus Van Gent. "Het bespaart een hoop stress en timemanagement als alleenstaanden en werkenden niet alleen op hun vrije zaterdag zijn aangewezen". Bovendien geven veel werknemers in deze sector zelf aan het geen probleem te vinden om op zondag te werken. En volgens de arbeidstijdenwet kunnen werknemers niet gedwongen worden om op zondag te werken. Van Gent: "Op zondag verdienen werknemers meestal meer per uur dan op de andere dagen. Of vaders en moeders kiezen er bewust voor op zondag te werken omdat de partner dan thuis is en voor de kinderen kan zorgen".

Steun

MKB-Nederland, VNO-NCW en Detailhandel Nederland hebben al laten weten het initiatiefwetsvoorstel te steunen. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is voorstander van het idee om gemeenten meer vrijheid te geven in het aantal koopzondagen.