Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


politieke avond van de stadsdeelraad van Oost

---

Prima opkomst eerste politieke avond van de stadsdeelraad van Oost

7 juni 2010
Op 1 juni 2010 vond de eerste politieke avond van de stadsdeelraad van Oost plaats. Het hoofdthema van de avond was de ontwikkeling van het Oostpoortgebied. Inwoners en raadsleden namen een kijkje achter de schermen en maakten kennis met de plannen van stedenbouwkundige Sjoerd Soeters voor de nieuwe wijk achter de Linnaeusstraat.

De opkomst was prima, met ongeveer 60 mensen. Raadsleden, maar vooral veel buurtbewoners die geĂŻnteresseerd waren in de plannen voor het gebied.

Sprekershoek

De avond begon met de sprekershoek. Mevrouw Ridderikhoff deed een oproep aan inwoners om mee te denken waar we Oost, en vooral het voormalige Zeeburg, groener kunnen maken met postzegelparkjes. In park Frankendael is haar heemtuin inmiddels een openbaar park geworden. In Oost-Watergraafsmeer gaat het de laatste jaren goed met het groen. Dat komt door het succesvolle Bomenbeleidsplan. Mevrouw Ridderikhoff denkt dat er in Oost plaats is voor wel 2000 nieuwe bomen!

Oostpoort

Na de sprekershoek begon een presentatie over Oostpoort. Het bouwterrein blijft de komende jaren hermetisch afgesloten van de buitenwereld, maar voor deze speciale gelegenheid ging de poort heel even open. Naast de gapende bouwput lichtte Eric van der Putten, programmamanager Oostpoort, de plannen voor de nieuwe wijk toe.

Foto: Bezoek aan Oostpoort

Grote variatie

Het zijn grootse plannen. Eric van der Putten: 'Oostpoort wordt het nieuwe kerngebied van Oost, met een mix van oude, prachtig gerenoveerde monumentale panden (zoals het Sportfondsenbad, muziekmakerscentrum MuzyQ en Sport World) en veel nieuwbouw.' In het centrale deel is het meeste inmiddels af. Het Stadsdeelhuis en het aangrenzende Centrum voor de Beeldende Kunst en de brede school De Kraal draaien inmiddels op volle toeren. Als alles meezit, worden in de zomer in het westelijke deel de eerste palen geslagen van de tweelaagse parkeergarage, waarna spoedig de eerste winkelpanden zullen verrijzen. Grote winkelketens vinden hier een onderkomen, maar er komen ook veel huur- en koopwoningen in alle prijsklassen en voor verschillende doelgroepen. In 2013 is dit deel af. Voor het oostelijke deel zijn de voorlopige ontwerpen in de maak. De bouw hier start rond 2012.

Compact gebied

De plannen oogsten bewondering, al ontbraken de kritische noten niet. Zo werd er onder de toegestroomde raadsleden en inwoners openlijk getwijfeld of er in alle plannen voldoende ruimte overblijft voor kinderen om te spelen. Voor enkelen wordt het er niet groen genoeg. Tanya Sancisi-Vellekoop (fractievoorzitter D66): 'Ik vind het mooie, ambitieuze plannen met een visie. Toch maak ik me ook zorgen over het groen. De ervaring leert dat mensen vaak als eerste wat stenen uit de grond trekken om plantenbakken te plaatsen. Er is behoefte aan groen. Ook denk ik dat er wat de duurzaamheid betreft nog een slag is te slaan.' Oostpoort wordt een compact stedelijk gebied. Al blijft de menselijke maat volgens de plannenmakers behouden. Zo zijn de straten maximaal 8 meter breed en wordt het centrale deel vooral een voetgangersgebied.

De volgende politieke avond vindt plaats op dinsdagavond 29 juni 2010. Deze avond staat in het teken van kennis maken met in Oost actieve organisaties, groepen en instellingen.

---