Gemeente Dongeradeel


Wet maatschappelijke ondersteuning & verhuizen

U kunt bij de Wmo - loketten terecht voor vragen over zorg, ondersteuning, vervoer en aangepast wonen. De Wmo gaat uit van meedoen van alle burgers aan de samenleving. Voordat u de hulp inroept van de gemeente, wordt u gevraagd zelf oplossingen te vinden voor uw situatie. Zijn er bijvoorbeeld mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? Als dat niet lukt, kunt u ondersteuning vragen bij de gemeente.

Is verhuizen een mogelijkheid?

Mensen die niet meer zo goed kunnen lopen, willen soms een kleinere woning. Wie bijvoorbeeld traplopen lastig vindt, moet op tijd een oplossing zoeken en bijvoorbeeld kiezen voor een gelijkvloerse woning. Het is belangrijk dat u weet dat verhuizen `algemeen gebruikelijk' wordt genoemd. Dit betekent dat verhuizen niet speciaal voor mensen met beperkingen is bedoeld. Ook mensen die zelfstandig willen gaan wonen of een verhuizing van oudere mensen die vinden dat hun tuin te groot is, is algemeen gebruikelijk. De kosten van een verhuizing worden daarom lang niet altijd gecompenseerd. Om te beoordelen of de kosten van een verhuizing worden gecompenseerd, wordt eerst onderzoek gedaan.

Een voorbeeld...

"Het traplopen wordt moeilijker. De slaapkamer is op de bovenverdieping. Ik wil verhuizen naar een gelijkvloerse woning en een verhuiskostenvergoeding."

Omdat u nu al weet dat traplopen moeilijker wordt, is het verstandig u te laten inschrijven als woningzoekende bij een woningbouwcorporatie en te vertellen dat u naar een gelijkvloerse woning wilt verhuizen. Het is misschien ook goed om na te denken in welke plaats u wilt gaan wonen. Als in uw situatie de beperking geen medische oorzaak heeft, maar een gevolg is van langer leven, dus ouder worden, is in uw situatie verhuizen algemeen gebruikelijk.

Hoe wordt een voorziening gekozen?

In de Wmo staat het te bereiken resultaat centraal en niet de verplichting een voorziening te verstrekken. Als u een aangeboden geschikte woning weigert, beoordeelt de gemeente of er voldoende is gedaan om een oplossing te zoeken voor uw woonprobleem. De gemeente gaat uit van de goedkoopste, maar ook de meest geschikte oplossing. Ook in situaties waarin lichamelijke of geestelijke beperkingen nog helemaal niet werden verwacht, bijvoorbeeld door een ziekte of een ongeluk, onderzoekt de gemeente wat de meest geschikte oplossing voor uw woonprobleem is.

Informatie

Wilt u informatie over verhuizen en wonen of andere voorzieningen dan kunt u contact opnemen met het Wmo - loket.

Gemeente Dantumadiel
Bezoekadres: Hynsteblom 4, Damwâld. Telefoon (0511) 426 262 Internet: www.wmodandon.nl
E-mail: wmoloket@dantumadiel.eu
Maandag tot en met vrijdag: van 09.00 uur tot 12.00 uur Woensdag: van 14.00 uur tot 17.00 uur

Gemeente Dongeradeel
Bezoekadres: Koningstraat 13, Dokkum. Telefoon (0519) 298 891 Internet: www.wmodandon.nl
E-mail: wmoloket@dongeradeel.nl
Maandag en woensdag: van 13.00 uur tot 16.30 uur Woensdag tot en met vrijdag: van 09.00 uur tot 12.00 uur

Nieuwsbrief

Wilt u eenmaal per maand het laatste nieuws van de gemeente Dongeradeel in uw mailbox?
Klik dan |> hier om u aan de melden voor de nieuwsbrief .