Gemeente Breda

Minder verkeersslachtoffers in Breda

In het jaar 2009 zijn in Breda veel minder verkeersslachtoffers gevallen dan in de jaren daarvoor. Het aantal ongevallen met één of meer slachtoffers is gedaald van 261 in 2008 naar 185 in 2009, een afname met bijna 30%. Dat blijkt uit landelijke cijfers van Verkeer en Waterstaat en Politie.

Wethouder Wilbert Willems: âIk ben blij dat het afgelopen jaar het aantal ongevallen met slachtoffers in Breda flink is afgenomen. Met name het aantal gewonden is sterk teruggelopen. We hopen dat deze trend zich doorzet de komende jaren. Maar daarvoor moeten we eraan blijven werken om de verkeersveiligheid in Breda verder te verbeteren.â

Bij de cijfers moet overigens wel een kanttekening worden gemaakt. Er is nog steeds sprake van een aflopende registratiegraad doordat de politie minder vaak ter plaatse komt bij verkeersongevallen en de definities van ongevallen en slachtoffers landelijk tussentijds zijn aangescherpt.
Ongevallen met slachtoffers worden onderverdeeld in drie categorieën: dodelijke ongevallen, ongevallen met ziekenhuisopname en met lichtgewonden. Het aantal dodelijke ongevallen is hetzelfde gebleven: zowel in 2008 als 2009 waren er negen doden te betreuren. Deze ongevallen vonden veelal buiten de bebouwde kom plaats. Het aantal ongevallen met ziekenhuisopname is bijna gehalveerd (van 95 in 2008 naar 49 in 2009) en het aantal lichtgewonden is met bijna 20% afgenomen (van 157 in 2008 naar 127 in 2009). Opvallend is dat de afname vooral wordt geconstateerd bij ongevallen binnen de bebouwde kom en op wegen waar 50 km/u gereden mag worden. Dat geldt voor zowel automobilisten, fietsers als bromfietsers. Het aantal slachtoffers neemt in vrijwel alle leeftijdsklassen af, alleen bij de zestigplussers is het aantal toegenomen.

Black spots
Het aantal âblack spotsâ (kruispunten waar veel ongelukken gebeuren) is tussen 2001 en 2008 afgenomen van veertien tot vijf. Elk jaar pakt de gemeente de black spots gericht aan, maar komen er ook weer nieuwe bij. In 2009 is het aantal black spots voor het eerst op vier uitgekomen. De black spots in Breda zijn (periode 2007-2009):
- Tramsingel - Nieuwe Prinsenkade/ Tramsingel â Belcrumweg: 10 ongevallen met slachtoffers;

- Franklin Rooseveltlaan (Zuidelijke Rondweg) - A27 westelijke op/afrit, 10 ongevallen met slachtoffers.

- Nieuwe Kadijk (noordelijke rondweg) - Doornboslaan, 8 ongevallen met slachtoffers;

- Franklin Rooseveltlaan - A27 oostelijke op/afrit, 6 ongevallen met slachtoffers.

Ten opzichte van de vorige lijst met black spots zijn er twee kruispunten verdwenen (Graaf Hendrik III-laan-zuidelijke rondweg en Claudius Prinsenlaan-Wilhelminasingel) en is er een kruispunt bijgekomen (zuidelijke rondweg- A27 oostelijke op- en afrit). De gemeente gaat onderzoeken wat de oorzaken van de ongevallen op die kruisingen zijn en welke passende maatregelen daar genomen kunnen worden.

Breda, 7 juni 2010