Gemeente Breda

Bezoek uit Bonaire aan Breda

Van 7 tot en met 18 juni zijn twee milieumedewerkers van de overheid van Bonaire op bezoek in Breda in het kader van een 'Twinning milieu en afval' (samenwerking tussen twee partijen op het gebied van milieu en afval). De Gemeente Breda werkt met Bonaire samen om tot een beter milieubeheer op het eiland te komen.

Wethouder Wilbert Willems, met onder andere Duurzaamheid en Externe betrekkingen in zijn portefeuille: âOmdat we al een aantal keren tot duurzaamste Nederlandse gemeente zijn uitgeroepen, zijn we door de VNG gevraagd om op milieugebied ervaringen uit te wisselen met Bonaire. We doen dat al enkele jaren met veel waardering vanuit Bonaire.â

Een belangrijke aanleiding voor die 'twinning' is dat er een staatkundige verandering aankomt in het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij Bonaire de status van een gemeente krijgt. Vanwege deze verandering moet het eiland straks aan veel nieuwe eisen voldoen waaronder die voor milieu en afval. VNG-international geeft daarom de mogelijkheid tot twinningen met Nederlandse gemeenten voor allerlei bijstand.

De Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (DROB) van Bonaire en het gemeentelijk afvalbedrijf Selibon (dat een milieustation op Bonaire heeft ingericht) ervaren de twinning met Breda als erg positief. Vooral wordt erg gewaardeerd dat er op gelijk niveau praktische kennis tussen collegaâs wordt overgedragen.
Inmiddels zijn de milieuvergunning voor het milieustation en voorschriften voor garagebedrijven afgerond, verder zijn regels opgesteld voor het inzamelen van accuâs en afvalolie. Ook is samen met Bonaire gewerkt aan milieuregels en de handhaving daarvan, het aanpakken van bodemverontreiniging en het nemen van energiebesparende maatregelen.

De twee milieumedewerkers uit Bonaire gaan de komende weken allerlei instellingen in en buiten Breda bezoeken die werkzaam zijn op het gebied van afval, afvalwater, waterbeheer, natuurbeheer, milieu en energie. Zij zullen ontmoetingen hebben met medewerkers van verschillende gemeentelijke onderdelen, het waterschap Brabantse Delta, de provincie Noord-Brabant, diverse ministeries in Den Haag, Agentschap NL en VNG-International.

Breda, 7 juni 2010