Gemeente Hoorn

Gezamenlijke controle bedrijventerreinen

Tijdens een gezamenlijke controle bezochten de inspecteurs van Bureau Stadstoezicht, toezichthouders brandveiligheid, de milieupolitie, de Belastingdienst en de Milieudienst West-Friesland 119 bedrijven aan de Corantijn, de Factorij en de Oude Veiling. Doel van de actie is om bedrijven te controleren op het naleven van de wet- en regelgeving. De gezamenlijke inspecties moeten het ook voor bedrijven gemakkelijker maken, omdat zij op deze manier maar één keer bezocht worden door alle instanties. Tijdens de controles bezochten de instanties gezamenlijk 119 bedrijven. De algemene indruk van de bedrijven was goed. De ondernemers werkten goed mee en de bedrijfspanden waren over het algemeen netjes en opgeruimd. Ook de industrieterreinen zelf zien er beter uit dan een aantal jaren geleden. De samenwerking tussen de instanties is goed verlopen en krijgt een vervolg.

Milieudienst Ruim driekwart van de bedrijven voldeed aan alle milieu wet- en regelgeving. Er werden 28 overtredingen op de milieuwetgeving geconstateerd. Dit waren met name kleine overtredingen, zoals stookinstallaties of vloeistofdichte vloeren die niet op tijd gekeurd zijn. Maar er werden ook gevaarlijker overtredingen geconstateerd, zoals het niet op de juiste manier opslaan van gevaarlijke stoffen.

Brandveiligheid De toezichthouders brandveiligheid van de gemeente onderzochten verschillende bedrijven op brandveiligheid en gebruik. Zij constateerden dat de brandblusapparatuur regelmatig niet op tijd gekeurd was en soms niet goed bereikbaar is. Ook zijn de nooduitgangen soms niet toegankelijk.

Belastingdienst De Belastingdienst bezocht 40 bedrijven. Drie van deze bedrijven krijgen een vervolgonderzoek van de Belastingdienst.