Ministerie van Buitenlandse Zaken

en internationale solidariteit gaan prima samen

Ondernemerschap en internationale solidariteit gaan prima samen

Nieuwsbericht | 7 juni 2010 | Bedrijfsleven

Ondernemerschap en internationale solidariteit gaan prima samen. Het Nederlandse bedrijfsleven laat dagelijks zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen lonend is.

Dat zei minister Verhagen vandaag in een van de vestigingen van de Wereldwinkels in Den Haag, waar hij het rapport `Ondernemen voor anderen' in ontvangst nam.

Het rapport van het onderzoeksinstituut EIM belicht hoe Wereldwinkels een sociale achtergrond combineren met een zakelijke aanpak, en een voortrekkersrol vervullen bij de professionalisering van fair trade in Nederland.

"Ik ben enthousiast aanhanger van sociaal ondernemerschap," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Het is ook mijn ervaring in 3 jaar als minister van Buitenlandse Zaken dat de rollen van koopman en dominee elkaar juist versterken."

Nederland zet zich ook internationaal in voor eerlijke handel. Bij de onderhandeling van de Europese Unie met landen in Afrika over nieuwe vrijhandelsakkoorden bepleit Nederland een flexibele aanpak. Landen in Afrika moeten ruim de tijd krijgen om hun markten klaar te maken voor concurrerende Europese producten.

"Het is mijn vaste overtuiging dat een systeem van vrije en eerlijke handel uiteindelijk alleen maar winnaars kent," aldus minister Verhagen. "Maar ik blijf me ervoor inzetten dat ontwikkelingslanden de kans krijgen hun jonge industrieën op te bouwen."