Nederlands Debat Instituut analyseert laatste lijsttrekkersdebatten

07/06/2010 12:43

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Zoals gebruikelijk zullen de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut het EenVandaag debat van vanavond en het NOS debat van morgenavond live volgen en direct na afloop voorzien van een analyse. Voorafgaand en na afloop van de eerdere lijsttrekkersdebatten (Radio 1, Premiersdebat RTL4 en Carrédebat RTL4) mochten wij onze analyses via diverse kanalen delen. Daarnaast waren wij rechtstreeks betrokken bij de organisatie van het RTL/BNR debat in Carré op 26 mei. Het daar gebruikte debatconcept werd door ons bedacht en inhoudelijk voorbereid.

Het Nederlands Debat Instituut hanteert bij de beoordeling van de deelnemende politici drie hoofdcriteria die belangrijk zijn tijdens een debat:


1. Heldere communicatie: Politici moeten in staat zijn om kort en helder uit te leggen wat het standpunt is van hun partij binnen actuele en relevante vraagstukken.


2. Keuzes uitleggen: Politici moeten tijdens een debat inzichtelijk maken waar zij van mening verschillen van andere partijen en waarom.


3. Regie voeren: Een goede debater is in staat om regie te voeren tijdens een debat. Wij beoordelen welke politicus het beste in staat is geweest om het debat naar zijn hand te zetten.

Daarnaast beoordelen wij het gehanteerde debatconcept. Biedt het debatformat en de gespreksleiders de kiezer een goede kans om te komen tot nieuwe inhoudelijke inzichten die hem kunnen helpen bij het maken van een keuze op 9 juni. In onze overtuiging spelen zowel het format als de gesprekleider(s) een hele belangrijke rol bij de kwaliteit van een debat.





http://www.debatinstituut.nl