Voedsel en Waren Autoriteit


Nieuwsbericht: Wijziging exporteisen Russische Federatie

De afgelopen maanden zijn er door de Russische Federatie verschillende zendingen uit Nederland onderschept waarin quarantaineorganismen zijn aangetroffen. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit besloten twee wijzigingen door te voeren in de eisen waaraan exportzendingen met bestemming de Russische Federatie moeten voldoen.

De wijzigingen zijn op 16 mei jongstleden ingegaan en worden door de verschillende keuringsdiensten gehandhaafd. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft vorige week exporteurs hierover geïnformeerd. Een kopie van deze brief is te downloaden via onze website op de pagina `Landeneisen Rusland'.

De wijzigingen houden het volgende in:

* Voor zendingen die (deels) geïnspecteerd worden door de keuringsdienst KCB komt op het Fytosanitair Certificaat een toevoeging in het vak van de bijschrijving. Naast `Inspected by KCB' moet er ook komen te staan `Approved by NPPO'.
* Het invoeren van een lijst met producten waarvoor voorlopig geen inspectie en certificaat voor de Russische Federatie mag worden afgegeven. Van deze producten kan, ook met een grondige inspectie, niet met zekerheid worden vastgesteld dat ze vrij zijn van een quarantaineorganisme. De lijst is samengesteld op basis van een risicoanalyse door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en is aan verandering onderhevig. Informatiebronnen voor deze lijst zijn afkeuringen tijdens exportinspecties (in Nederland) en onderscheppingen tijdens de importinspecties (in Rusland).