Rijksvoorlichtingsdienst

Scholieren met hart aan de slag voor de Nederlandse Hartstichting

Per schooljaar 2011-2012 gaan 500 scholieren als maatschappelijke stagiair aan de slag voor de Nederlandse Hartstichting. Hiervoor tekende staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs samen met de Nederlandse Hartstichting op 7 juni een overeenkomst.

De Hartstichting is geheel afhankelijk van de inzet van haar vrijwilligers. Daar dragen de middelbare scholieren nu een steentje aan bij. Naast collecteren zetten scholieren zich voor hun maatschappelijke stage in om andere kinderen met allerlei activiteiten bewust te maken van voldoende bewegen en gezond eten.

Van Bijsterveldt is enthousiast over het brede pakket dat de Nederlandse hartstichting aanbiedt.

"De stages zijn grotendeels bedacht door jongeren zelf. Door, voor en met jongeren. Stages waar je hart echt sneller van gaat kloppen!, "aldus de bewindsvrouw.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt tekende eerder deze maand soortgelijke overeenkomsten met de ANWB en met de stichting Nationale Grote Clubactie. In totaal hebben inmiddels 16 verschillende organisaties met het ministerie van OCW afspraken gemaakt, waarmee de teller voor het structurele aanbod van maatschappelijke stageplaatsen nu op ruim 82.000 staat.

Alle leerlingen die vanaf schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. In het vmbo en praktijkonderwijs minimaal 48 uur, in het havo en vwo respectievelijk 60 en 72 uur. De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Categorieën: Onderwijs en wetenschap

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap