Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


nieuwe aula De Nieuwe Ooster

---

Bijzonder afscheidsritueel in nieuwe aula De Nieuwe Ooster

7 juni 2010
Architektenbureau Henket & Partners heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de Rijksmonumentale aula van begraafplaats De Nieuwe Ooster. Nabestaanden kunnen door het ontwerp met een bijzonder ritueel afscheid nemen.

Het ontwerp voor de verbouwing van de Rijksmonumentale aula is klaar. Dit najaar begint de ingrijpende verbouwing. In de nieuwe aula, ontworpen door Hubert-Jan Henket en Janneke Bierman, kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de kist met de overledene na de plechtigheid op te laten stijgen naar het crematorium. De symboliek van dit afscheidsritueel spreekt voor zich.

Foto: Stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk voor het aulagebouw op de begraafplaats De Nieuwe Ooster (Fotograaf: Woo Jung Rusthoven)

Foto: Stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk voor het aulagebouw op de begraafplaats De Nieuwe Ooster (Fotograaf: Woo Jung Rusthoven)

Stijlvol

Portefeuillehouder Jeroen van Spijk is content met het ontwerp. 'Het is stijlvol en past bij de historische begraafplaats. De bebouwing had een rommelig aanzien gekregen door de uitbreidingen en verbouwingen in de afgelopen decennia. Nu worden het oorspronkelijke karakter en de sfeer hersteld. In de vernieuwde Nieuwe Ooster kunnen de nabestaanden rekenen op een nog betere dienstverlening. De dood is een onderdeel van het leven en De Nieuwe Ooster biedt de mogelijkheid voor een waardig afscheid van de overledene.'

Rijksmonument

Directe aanleiding voor de verbouwing is de technische staat van het crematorium. Ook is ervoor gekozen om de symmetrie uit het oorspronkelijke ontwerp van het entreegebied van de begraafplaats terug te brengen. De begraafplaats is grotendeels ontworpen door de beroemde landschapsontwerper Springer. In oktober 2003 is De Nieuwe Ooster voor een groot deel benoemd tot Rijksmonument. Het entreegebied - met de huidige aula - maakt hier onderdeel van uit. Het bestaande aulagebouw staat er sinds 1939. In de jaren dertig was er grote behoefte aan een aula waar onder alle weersomstandigheden toespraken en muziek ten gehore konden worden gebracht.

Kijk