Gemeente Noordenveld

allochtonen

Ondernemerscursus voor allochtonen

Gepubliceerd op: 07 juni 2010

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordenkwartier (ISD) biedt allochtonen die ondernemer willen worden een cursus aan. Dit is een initiatief van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf. Zij ontwikkelden het traject "Oriëntatie op ondernemen".

Het is opgezet voor allochtonen die een uitkering ontvangen van de ISD en die belangstelling hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan. Het blijkt dat vooral onder deze cliënten belangstelling is. Het traject is dan ook vooral voor hen bedoeld, maar ook niet-allochtonen met een uitkering mogen deelnemen. Er hebben zich 8 personen aangemeld, waarvan 1 autochtoon.

Wethouder Meindert Bouma, bestuurder van de ISD Noordenkwartier: " Halverwege april zijn de eerste lessen gestart in de Oude Ulo in Leek en tot nu toe is iedereen erg enthousiast. Het is een pittig traject. Zo is er veel aandacht voor ondernemerscompetenties en persoonlijke effectiviteit. Aan het eind krijgen de deelnemers een advies om wel of niet door te gaan. Ik ben erg blij te kunnen melden dat op dit moment alle 8 deelnemers door kunnen gaan. De deelnemers komen uit Leek, Marum en Roden. Zij leren in de vervolgfase een bedrijfsconcept op te stellen en hoe ze een ondernemersplan moeten maken. Zo leveren we maatwerk, toegesneden op de kandidaten en in groepsverband met daarnaast een persoonlijke begeleiding."

Verhogen eigenwaarde

Door de groepsgewijze aanpak van het re -integratietraject raken deelnemers gemotiveerd. Ze merken dat ze net als anderen met dezelfde problemen te maken hebben. Doordat men elkaar kan helpen stijgt het gevoel van eigenwaarde snel. Ook blijkt dat opmerkingen van anderen vaak een sterk effect op de zelfreflectie van deelnemers hebben.