Ministerie van Justitie

werken samen in strijd tegen kindersekstoerisme

Reisbranche en Justitie werken samen in strijd tegen kindersekstoerisme

Nieuwsbericht | 04-06-2010

De reisbranche en het ministerie van Justitie werken samen om kindersekstoerisme tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika Tegen te gaan. Reisorganisaties voeren tal van acties uit die passen in de campagne tegen kindersekstoerisme, die begin 2010 door minister Hirsch Ballin is gelanceerd.

Zuid-Afrika staat niet bekend als bronland voor kindersekstoerisme. Wel is het aannemelijk dat er tijdens het WK een verhoogd risico is op seksuele uitbuiting van minderjarigen. De campagne 'Doorbreek het stilzwijgen' maakt Nederlanders duidelijk dat zij er melding van kunnen maken als zij vermoeden dat andere Nederlanders in het buitenland kinderen misbruiken. Seksueel misbruik van kinderen is in Nederland strafbaar; ook als het misbruik plaatsvindt in het buitenland.

Acties reisbranche en Marechaussee

TUI Nederland (Arke, Holland International en Kras.nl) wijst reizigers op kindersekstoerisme en legt hen uit wat zij kunnen doen als zij kindermisbruik vermoeden. Branchevereniging ANVR brengt de strijd tegen kindersekstoerisme onder de aandacht bij aangesloten reisbedrijven en reisleiders in het buitenland. Ook D-reizen heeft de campagne geadopteerd. In de 175 winkels van het bedrijf worden onder meer flyers uitgedeeld.

Op luchthaven Schiphol is de campagne onder de aandacht gebracht door de Koninklijke Marechaussee. Er zijn flyers uitgedeeld en er zijn enquetes gehouden onder reizigers voor Thailand en Brazilië. Dit zijn twee populaire vakantielanden waar de problematiek met kindersekstoerisme zich voordoet.

Campagne leidt tot extra meldingen

De campagne heeft in drie maanden geleid tot vijf meldingen over kindersekstoerisme bij Stichting Meld Misdaad Anoniem. Normaal komen er slechts twee meldingen per jaar binnen. Verder hebben zeventien mensen misstanden gemeld via de website www.meldkindersekstoerisme.nl. Deze nationale internethotline van het Meldpunt Kinderpornografie op het Internet is door Justitie samen met de campagne gelanceerd.

De Marechaussee op Schiphol heeft in drie maanden zeventien meldingen ontvangen. Normaal krijgen zij dit aantal meldingen gemiddeld per jaar. Op de luchthaven zijn twee mensen aangehouden. Eén van hen is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.

Meer informatie

In onderstaande video geven Minister Hirsch Ballin van Justitie en ANVR-voorzitter Steven van der Heijden toelichting op de campagne, tijdens de aftrap op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Minister start campagne tegen kindersekstoerisme


* Download deze video
+ Minister start campagne tegen kindersekstoerisme 13-01-2010 | wmv-bestand, 1:33 min., 5 mb
* Uitgeschreven tekst

-

De flyer van het ministerie van Justitie kunt u hieronder downloaden als pdf-bestand.

Meer informatie


* Flyer Meld Kindersekstoerisme07-06-2010 | pdf-document, 0.52 MB
Zie het origineel

* Meld misdaad anoniem

* Meld Kindersekstoerisme