Slijters pleiten voor stringentere leeftijdscontrole

07/06/2010 14:00

Slijtersunie

Waddinxveen, 7 juni 2010.

Tijdens de Nationale SlijterDag heeft de voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie, Ron Andes, de politiek aangespoord tot stringentere leeftijdscontrole bij verkoop van alcohol. Daarnaast pleitte hij voor het toelaten van proeven van alcoholische dranken in de slijterij vanaf 18 jaar.

Nederland kent al decennia lang een stijgende lijn in het gebruik van alcohol onder jeugdigen. Aan de verkrijgbaarheid van alcoholische drank voor jongeren is weinig veranderd. De SlijtersUnie is van mening dat de overheid de nodige stappen dient te ondernemen om alle minderjarigen (onder 16 jaar) buiten te sluiten van iedere mogelijkheid om zelf alcoholische drank aan te schaffen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het uitstellen van het eerste drinkmoment, verslavingen op latere leeftijd kan verminderen. Bovendien kan alcoholgebruik van jongeren ernstige schade berokkenen aan de hersenen. Mentale en sociale vaardigheden kunnen blijvend verstoord worden en zelfs uitmonden in gewelddadig gedrag.

Politiek en drankenbranche zijn het erover eens dat de naleving van leeftijdscontrole bij de verkoop van alcoholhoudende dranken verbeterd dient te worden. De SlijtersUnie is voorstander van het systeem van de zogenaamde Ageviewer, waarbij voor alle alcoholaankopen een leeftijdscontrole op afstand wordt uitgevoerd. Bij dit systeem blijkt een vrijwel waterdichte controle mogelijk.

Voorzitter Andes betoogt: "We leren van de geschiedenis. Als we met de inzichten van nu terug kijken, denk ik dat de huidige leeftijdgrenzen onverantwoorde gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Daarom roep ik de politici op te komen met verder gaande maatregelen dan alleen leeftijdstickers. De jeugd is onze toekomst, maar als de jeugdige drinkers geen halt wordt toegeroepen, is het voor velen te laat. Met de kennis van nu moet het anders worden aangepakt. Jongeren moet het onmogelijk gemaakt worden alcohol te kopen."

Daarnaast pleit de SlijtersUnie voor het toestaan van proeven binnen de slijterij. Andes: "Iedere branche moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen zodat zelfregulering tot vermindering van regeldruk leidt. Onder bepaalde voorwaarden moet een klant alcoholhoudende drank kunnen proeven, maar alleen in een slijtlokaliteit. Wij hebben hiervoor een eigen reglement gemaakt met aanvullende richtlijnen. Met het uitsluiten van jongeren onder de 18 jaar, staat niets meer in de weg om proeven toe te laten."





http://www.slijtersunie.nl