Uitgeverij Bert Bakker

Doe nu mee met de WK poule en maak kans op 'Help, ik ben blank geworden' van Bram Vermeulen

Bram Vermeulen - Help, ik ben blank geworden

Doe nu mee met de WK poule op www.wk-poule2010.nl en win Help, ik ben blank geworden van Bram Vermeulen! Inschrijven in de poule is gratis. De vijf beste spelers krijgen aan het einde van het WK de bestseller van Bram Vermeulen thuisgestuurd.
Een achttienjarige boerenzoon, een kind van Zuid-Afrika na de apartheid, loopt op een maandagochtend een krottenwijk binnen en opent zonder een woord te zeggen het vuur op de zwarte bewoners. Er vallen vier doden, onder wie een moeder en een kind. Het is halfdrie in de middag, lichtbewolkt, 29 graden. De moordenreeks verandert het dorp Swartruggens in een typisch Zuid-Afrikaans slagveld.

Op zoek naar het waarom van de moord probeert Bram Vermeulen grotere vragen te beantwoorden over de plaats van de blanken in het zuiden van Afrika in de eerste tien jaar van de nieuwe eeuw. Tegen de achtergrond van het felle integratiedebat in Nederland kijkt hij naar een kant van de wereld waar de blanken in de minderheid zijn. Hoe zijn ze geslaagd in de aanpassing aan hun omgeving? Wat voedt hun angst en hun onzekerheid? Welke onuitroeibare misverstanden maken hun integratie in dit continent ruim vier eeuwen na aankomst zo moeilijk? Help, ik ben blank geworden is een ontdekkingstocht door een land waarin niemand ontsnapt aan de stereotypen verbonden aan een huidskleur. En dus ook de schrijver niet.