Gemeente Best

Prehistorische houten trap gevonden in Aarle

07-06-2010

Begin mei is bij archeologisch onderzoek aan de Broekstraat in Best een houten trap gevonden die waarschijnlijk dateert van voor onze jaartelling. De trap verkeert in uitzonderlijk goede staat. Hij heeft een breedte van 55 centimeter en is over een lengte van 1,25 meter bewaard gebleven. De trap wordt geconserveerd. In een laboratorium zal geprobeerd worden vast te stellen hoe oud de trap werkelijk is.

De trap stond op de bodem van een waterput die was gemaakt van vlechtwerk. Hij is waarschijnlijk gebruikt bij het schoonmaken van de put. Er zijn geen andere voorwerpen gevonden die een indicatie kunnen geven van de leeftijd van trap en waterput. Waterputten van vlechtwerk komen echter meestal voor in de late prehistorie vanaf 1500 voor Chr. tot in de Romeinse tijd. Daarna werden waterputten vaak gemaakt van houten planken, uitgeholde boomstammen en gras- en heideplaggen.

Archeologisch onderzoek
In het gebied Aarle-Hokkelstraat is de afgelopen maanden volop archeologisch onderzoek verricht in verband met de geplande bouw van nieuwe woningen. Hierbij zijn over het 180 ha grote gebied honderden kleine proefsleuven gegraven om inzicht te krijgen in de bodemopbouw en de mogelijk aanwezige archeologische vindplaatsen.

Overige vondsten
Naast deze bijzondere waterput zijn verspreid over het gebied diverse archeologische resten gevonden. Grondverkleuringen duiden op de aanwezigheid van boerderijen, oude wegen en agrarische en ambachtelijke werkzaamheden die dateren vanaf de late prehistorie tot in de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd (1500 voor Chr. tot heden). Alle vondsten tezamen wijzen erop dat het gebied al eeuwen geleden aantrekkelijk was om te wonen: een goed teken voor toekomstige bewoners.

Vindplaats trap
De put met daarin de trap

Trap uit de grond en schoongemaakt
Gedeelte van de trap uit de grond gehaald

---