Gemeente Nieuwegein

maandag, 7 juni 2010

STADSHUIS IN AANBOUW TREKT HONDERDEN MENSEN

Superlatieven schoten de bezoekers zaterdag tekort op het bouwterrein voor het Nieuwegeinse Stadshuis. Uniek, fascinerend en gaaf vonden ze het om daar rond te mogen lopen ter gelegenheid van de Dag van de Bouw. Ook Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, bezocht de bouw van het Stadshuis. dag van de bouw

Tussen de zes- en zevenhonderd mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om het Stadshuis in aanbouw te bezoeken. Er was van alles te doen. Kinderen konden een muurtje metselen, op een luchtkussen springen en doelschieten. Er waren gratis ijsjes en drankjes en wie dat wilde kon mee met een rondleiding. Daarbij kregen de deelnemers leuke wetenswaardigheden te horen. Bijvoorbeeld dat de hoofdstaalconstructie in het Stadshuis even zwaar is als 200 olifanten. En dat je met de hoeveelheid glas die er op komt 8,5 keer de glazen piramide van het Louvre kunt bouwen.

Een twintigtal omwonenden was uitverkoren om aan een manbakje onder een van de hijskranen een luchtreis over en langs het bouwproject te maken. Dat aantal kon worden verdubbeld omdat de aannemer een groter bakje dan gepland had geregeld.

Wil Blom (57) kon zodoende samen met haar man Frans (49) de lucht in. ,,Het was uniek. We hingen 35 meter hoog. Je kon tot aan de brug over de Lek bij Vianen kijken''. Zo zagen ze het toekomstige Stadshuis eens van een heel andere kant. Vanaf hun flatwoning aan de Leemwal kijkt het echtpaar normaal gesproken recht op de bouwwerkzaamheden. ,,Het wordt heel mooi. Alleen jammer dat het voor onze deur gebeurt. Ze houden best wel rekening met ons. Maar we hebben er toch wel last van''.

dag van de bouw Wie zaterdag mee wilde met de rondleiding door het Stadshuis moest geen last hebben van hoogtevrees, want de tocht voerde over open trappen en met een bouwlift tot griezelige hoogtes. Het was vooral bijzonder de conconvormige contouren van de toekomstige raadzaal te zien. Heel wat bezoekers schoten fraaie plaatjes van deze bijzondere constructie.

Nieuwegeiner Gerben Bruinsma (71) had ondanks de verjaardag van zijn vrouw speciaal tijd vrij gemaakt om het mee te maken. ,,Ik loop hier geregeld langs om te kijken hoe ver ze zijn. Dan wil je zo'n gelegenheid om er in rond te lopen niet missen''.

John van Tongeren (35) was met zijn driejarige zoontje Koen naar het evenement gekomen. ,,Omdat hij helemaal gek is van de bouw''. De grote hijskranen, de stoere mannen van de bouw. Het was voor Koen een levensgroot Bob de Bouwerfeest.

Linda Kroesen (21) uit Utrecht liet haar Houtense schoonzus Jeannette van de Vis (34) met kinderen Charlotte (6) Melvin (8) en vriendje Nigel (7) dag van de bouw zien op wat voor project haar man Robin uitvoerder is. Zelf was ze na werktijd al een paar keer in Nieuwegein geweest om zijn werkplek te bewonderen. ,,Het Nieuwegeinse Stadshuis is echt een gaaf gebouw met aparte vormen''.

Connie Geurses en haar kinderen Selin (9) en Dilan (7) ontdekten bij het Infocentrum Binnenstad dat ze die dag ook welkom waren op de bouwlocatie. ,,Hartstikke leuk want daar zie je hoe het gaat worden en hier hoe ver ze zijn.''

Het infocentrum hield tijdens de Dag van de Bouw presentaties voor het gemeentepersoneel en aanhang. Andere belangstellenden konden daarbij aanschuiven. Ook daar was het een komen en gaan van mensen.

Al met al waren ze zowel bij het infocentrum als op het bouwproject dik tevreden over de belangstelling voor het evenement.
---

---