Gemeente Rheden

Jaarrekening Rheden 2009 sluit positief

De jaarrekening 2009 van de gemeente Rheden sluit met een positief saldo van EUR 6.111.000. De verkoop van het gehele pakket Nuon-aandelen is de belangrijkste oorzaak van het positieve resultaat. De opbrengst van de Nuon-aandelen bedraagt in totaal EUR 4.082.000. Voor de gehele nieuwe kabinetsperiode van vier jaar gaat de gemeente Rheden uit van een korting op de Rijksbijdrage van EUR 4,7 miljoen per jaar. Dat betekent fors bezuinigen.

Opvallend in de jaarcijfers van 2009 is dat de opbrengsten van bouwleges aanmerkelijk lager uitvallen. Door de financiële crisis neemt zowel het aantal bouwaanvragen als de gemiddelde bouwsom af. De opbrengst van bouwleges ligt EUR 435.000 lager dan vooraf ingeschat.

Verder valt op dat een deel van de gereserveerde gelden voor grote bouwprojecten nog niet zijn uitgegeven, ondermeer omdat proceduretijden langer uitvallen. Dit levert een eenmalig voordeel op van EUR
1.396.000.

Het College stelt aan de raad voor EUR 620.000 van het positieve resultaat te bestemmen voor initiatieven die in het coalitieakkoord zijn vastgelegd. Het bedrag dat overblijft,

EUR 5.491.000, wil het College toevoegen aan de algemene reserve. De opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen wordt grotendeels gebruikt om het verlies aan dividend op te vangen. De rente van de opbrengst moet het verlies aan dividend compenseren.

EUR 4,7 miljoen bezuiniging vanuit Rijk

De financiële bijdrage van het Rijk aan de gemeenten blijft voor 2011 naar verwachting ongewijzigd.

Voor de gehele nieuwe kabinetsperiode van vier jaar gaat de gemeente Rheden uit van een korting op de Rijksbijdrage van EUR 4,7 miljoen per jaar. Deze inschatting is gebaseerd op de plannen van de rijkswerkgroep Openbaar Bestuur, waarin een korting op het gemeentefonds is voorzien van EUR 1,7 miljard. Wat de bezuinigingen van het Rijk exact betekenen wordt waarschijnlijk pas begin 2011 bekend. Pas dan geeft het nieuwe regeerakkoord daarover volledige duidelijkheid.