Ministerie van Defensie

Defensie beschrijft zorg en toekomstvisie veteranenbeleid

7 juni 2010, 15.50 uur

De komende 5 jaar ligt de nadruk bij het veteranenbeleid op het verder inrichten van zorg voor militairen, veteranen, militaire oorlog- en dienstslachtoffers en hun thuisfront. Dat blijkt uit de Veteranennota die Minister Eimert van Middelkoop vandaag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook voorziet de nota in een evaluatie van 5 jaar veteranenbeleid.

Zorg, erkenning en waardering voor militairen, veteranen en oorlog- en dienstslachtoffers vormden altijd al de speerpunten van het veteranenbeleid. Nieuw is dat deze erkenning en waardering naar verwachting wettelijk worden vastgelegd. Ook de jonge veteraan krijgt in de komende periode meer aandacht. Deze doelgroep wordt steeds groter, maar blijkt met de huidige initiatieven lastig te bereiken.

De afgelopen 5 jaar werden veel initiatieven ontplooid op het gebied van erkenning, waardering en zorg voor veteranen. Zo wordt op 26 juni de zesde Veteranendag georganiseerd. Ook het de veteranenpas, het veteraneninsigne en het handboek Veteraan zijn tekenen van erkenning en waardering. Dit geldt ook voor het Veteranen Registratie Systeem waarmee veteranen op de hoogte worden gehouden van voor hen belangrijke informatie.

Persoonlijke begeleiding

Op het gebied van zorg hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo is er sinds juli 2007 een zorgloket voor militaire oorlog- en dienstslachtoffers, dat voorziet in de individuele begeleiding en ondersteuning. Voor postactieve veteranen met psychische problemen is een gestructureerd civiel-militair zorgsysteem ingericht, het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV). Vanuit dit systeem wordt ook zorg verleend aan het thuisfront. In juli 2007 is de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) opgericht. De RZO houdt toezicht op de kwaliteit van het LZV, geeft gevraagd en ongevraagd advies en doet wetenschappelijk onderzoek.

De voorbeelden zijn slechts een greep uit de in de nota genoemde zorginitiatieven. Dat zorg voor veteranen hoog op de agenda stond en blijft staan, blijkt ook uit de voorgenomen regeling voor een schadeloosstelling voor militaire oorlog- en dienstslachtoffers. Nog dit jaar zal het kabinet, na overleg met de bonden, komen met een regeling.

Verwijzingen

* Veteranennota Zie het origineel