GroenLinks Zeist



GroenLinks akkoord met uitgangspunten bestemmingsplan Centrum

Zeist werkt aan een actualisatie van de bestemmingsplannen. Neem het Centrum: daar zijn nu 16 verschillende mini-bestemmingsplannen geldig, waarvan sommige nog stammen uit de jaren '70. GroenLinks vindt het een goede zaak dat we in Zeist teruggaan naar een beperkt aantal bestemmingsplannen die actueel zijn, uniform en digitaal raadpleegbaar. Dit jaar is het Centrum aan de beurt. Op 13 april debatteerde de gemeenteraad over de uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan voor het Centrum.

Het debat ging vooral over de vraag of de inhaalslag die we nu maken wel op het goede moment komt, omdat er plannen zijn om het Centrum te vernieuwen. Sommige fracties pleiten er voor om te wachten tot de plannen duidelijk zijn. GroenLinks is daar niet voor. Het kan nog jaren duren voordat alle plannen duidelijk zullen zijn, ondertussen duurt de huidige situatie dan voort. Bovendien vindt GroenLinks het voor de inwoners juist wel helder als we nu eerst alle oude plannen samenvoegen (men noemt dit wel `koud overzetten', dus zonder inhoudelijke wijzigingen). Daarmee ontstaat een goede overzichtelijke basis van de uitgangssituatie, waar burgers ook straks hun voordeel me kunnen doen als zij inspraak willen plegen op nieuwe ontwikkelingen.

GroenLinks zal daarom op 26 april voor dit raadsvoorstellen stemmen. Wel pleitte raadslid Ronald Camstra namens de fractie voor het serieus nemen van eventuele zienswijzen en bezwaren. Het `koud overzetten' mag geen reden zijn om te tornen aan het recht van individuele belanghebbenden om hun mening naar voren te brengen. De wethouder zei in z'n beantwoording het hier helemaal mee eens te zijn.