Gemeente Alkmaar


Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor dominee Firet

Alkmaar, 7 juni 2010

Op zondag 6 juni reikte loco-burgemeester Alsemgeest het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan de heer D.C. Firet, predikant te Alkmaar. Dominee Firet kreeg het insigne als blijk van waardering voor zijn inzet.

Dominee Firet, geboren op 14 juni 1930 te Stad Hardenberg, krijgt het ere-insigne uitgereikt bij gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als predikant. Firet viert dit zondag met een viering in de Vrijheidskerk te Alkmaar, waarbij hij zelf zal voorgaan. Dominee Firet is 25 jaar predikant van de protestantse gemeente van de Vrijheidskerk geweest. Inmiddels is hij met emeritaat.

Firet ontvangt de onderscheiding voor zijn langdurige en intensieve inzet binnen en buiten de kerkelijke gemeenschap. Zo is hij zich na zijn emeritaat blijven inspannen voor de kerk en neemt hij nog steeds waar voor collega`s bij ziekte en verlof en leidt hij rouw- en trouwdiensten. Ook onderhoudt hij contacten met nabestaanden van overleden gemeenteleden.

Als vrijwilliger houdt o.a. lezingen en kringen over theologische en kunstzinnige onderwerpen en schildert hij doopplanken en schilderijen voor het stiltecentrum en de kerkzaal. Ook schreef Firet een boek over de kapel van St. Willibrordus (GGZ Noord-Holland Noord). Verder heeft hij veel gedaan voor doven en voor de acceptatie van homofilie. Bovenstaande doet hij met bescheidenheid, ondersteunend, wijs en met gevoel voor humor