Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Eurlings start uitvoering 10e spoedaanpakproject

Aanpak N50 Ramspol-Ens inclusief een duurzame Ramspolbrug

Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft maandag 7 juni het startsein gegeven voor het spoedaanpakproject N50 Ramspol - Ens. Hiermee is voor 1/3 van alle spoedaanpakprojecten de schop in de grond gezet. Deze 10e schop betreft de aanpak van de N50 tussen Ramspol en Ens en de aanleg van een nieuwe 13 meter hoge energieneutrale Ramspolbrug over het Ramsdiep. Hiermee verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid. Dat laatste werd nog eens benadrukt door Korpschef Wijbenga van politie Flevoland, die samen met de minister de starthandeling verrichtte.

Verkeersveiligheid
Met de aanleg van de nieuwe N50 en de nieuwe Ramspolbrug verbetert Rijkswaterstaat de verkeersveiligheid en de doorstroming op dit tracé. De N50 Ramspol-Ens wordt verbreed en deels verlegd. Het traject krijgt over een lengte van 6 kilometer 2 x 2 rijstroken. Dat is één rijstrook per rijrichting meer dan in de huidige situatie. De nieuwe weg komt ter hoogte van Ens 250 meter westelijker te liggen. En er komt een ongelijkvloerse kruising: van vijf gelijkvloerse kruisingen naar één aansluiting in de vorm van een half klaverblad. Het langzaam verkeer rijdt over het nieuwe tracé gescheiden van het overig verkeer. Gemiddeld gebeuren op dit stuk van de N50 14 ongelukken per jaar. Op vergelijkbare wegen is het landelijk gemiddelde 10 ongevallen per jaar. Met de weg die in 2013 open gaat voor het verkeer zal dit aantal naar verwachting met 60% afnemen.

Winnaar van de Gouden Mier
Duurzaamheid staat centraal met de bouw van een nieuwe energieneutrale Ramspolbrug, de eerste energieneutrale brug ter wereld. Hij wordt maar liefst 90% energiezuiniger dan een traditionele brug. Deze brug is een pilotproject waarbij Rijkswaterstaat de energie die vrijkomt bij het afremmen van de beweegbare klep opslaat en door middel van zonnecellen de brug energieneutraal laat functioneren. Met dit project heeft Rijkswaterstaat op 1 juni 2010 de publiek- en de juryprijs van de Gouden Mier, dé onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen de bedrijfsvoering van het Rijk, gewonnen De brug is hoger en breder, en hoeft daardoor minder vaak open voor scheepvaart. Hiermee verbetert de doorstroming voor weg- en vaarwegverkeer.

Spoedaanpak wegen
De N50 Ramspol-Ens is een van de dertig hardnekkige knelpunten die in het kader van het programma Spoedaanpak versneld wordt aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat voor mei 2011 de schop de grond in, tien daarvan worden daadwerkelijk voor mei 2011 opgeleverd.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Noot voor de redactie,