Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Opheffing maatregelen laag-pathogene vogelgriep en aanpassing exportverbod van niet tegen blauwtong gevaccineerde runderen

07 juni 2010 - kamerstuk

Kamerbrief over opheffing van maatregelen die waren ingesteld vanwege laag-pathogene AI in Deurne. De minister meldt ook dat het exportverbod van niet tegen blauwtong gevaccineerde runderen gewijzigd wordt.

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de opheffing van de maatregelen die waren ingesteld vanwege de uitbraak van laag-pathogene vogelgriep in Deurne. Daarnaast wil ik u melden dat export naar derde landen van niet tegen blauwtong gevaccineerde runderen voortaan onder bepaalde voorwaarden zal worden toegestaan.
Opheffing maatregelen laag-pathogene vogelgriep in Deurne In het kader van het reguliere monitoringsprogramma is op 16 mei op een leghennenbedrijf (met vrije uitloop) in Deurne een besmetting met laagpathogene vogelgriep geconstateerd. Alle contactbedrijven en alle pluimveebedrijven in de 3-km restrictiezone zijn bemonsterd en getest. Geen van deze bedrijven is besmet met H5 of H7. Om deze reden zijn de maatregelen op 21 mei sterk teruggebracht, tot het niveau van de Europese richtlijn. Ik heb u hierover reeds per brief geïnformeerd (TK 29683, nr. 54 en TK 29683, nr. 55). Volgens de Europese richtlijn mogen de maatregelen in de restrictiezone opgeheven worden wanneer het verspreidingsrisico te verwaarlozen is, maar op z'n vroegst 21 dagen na de voorlopige reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf. Op 7 juni 2010 zijn deze 21 dagen verstreken. Sinds 16 mei 2010 zijn geen nieuwe besmettingen met vogelgriep meer geconstateerd, dus ik heb besloten de maatregelen per 7 juni 2010 op te heffen. Het besmet verklaarde bedrijf en de mest op dit bedrijf zullen, conform de Europese richtlijn, nog niet worden vrijgegeven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geeft het bedrijf vrij wanneer aan alle eisen is voldaan. Dit kan vanaf 28 juni 2010.
Export van niet tegen blauwtong gevaccineerde runderen Binnen de Europese verordening over blauwtong is er ruimte om export van ongevaccineerde runderen onder bepaalde voorwaarden toe te staan. Tot nog toe is hiervan geen gebruik gemaakt, om te voorkomen dat elders blauwtong uitbreekt ten gevolge van de invoer van Nederlandse dieren.

Vanaf 2009 zijn in Nederland geen besmettingen meer vastgesteld. Pas als Nederland twee jaar lang geen besmettingen aantreft, kan een vrijstatus worden aangevraagd. Het risico op export van het blauwtongvirus naar een ander land lijkt op dit moment kleiner te zijn en verschillende derde landen hebben aangegeven ongevaccineerde runderen te willen ontvangen. Indien de veterinaire autoriteiten van het ontvangende land instemmen met de import van ongevaccineerde runderen en expliciet aangeven de risico's daarvan te accepteren, zal ik de ruimte die de verordening biedt benutten om export toe te staan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg