Rijksakademie houdt succesvolle veiling bij Sotheby's.

07/06/2010 16:46

Rijksakademie van Beeldende Kunsten

RIJKSAKADEMIE HOUDT SUCCESVOLLE VEILING BIJ SOTHEBY'S

De veiling "Global Contemporary, Artists for Artists" van 1 juni bij Sotheby's bracht ruim een miljoen op en daarmee werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen. Onder internationale belangstelling, met een volle veilingzaal en tientallen telefonische biedingen die tot alle uithoeken van de aarde strekten, bracht Mark Grol, Managing Director van Sotheby's Amsterdam, de 118 lotnummers onder de hamer. De veiling werd bezocht door belangrijke particuliere verzamelaars, vertegenwoordigers uit de museale wereld, galeriehouders en andere belangstellenden.

De uiterst gevariëerde veiling was zeer geanimeerd en de kwaliteit van de ingezonden stukken sprak de verzamelaars zeer aan.

Het topstuk van de veiling was het antropomorfe sculptuur van de hand van Antony Gormley met een opbrengst van E 220.000. Wegens het charitatieve karakter van de veiling rekende Sotheby's geen opgeld, een geste die veel kopers er wellicht toe bewoog om langer door te bieden dan anders het geval zou zijn geweest.

Het water kunstwerk van Michel Francois (E 50.000)vindt een nieuw thuis bij een belangrijke Nederlandse particuliere verzamelaar evenals de kleurrijke carrousel van Stephen Wilks (E 80.000).

De toon van de veiling was meteen aan het begin van de avond gezet met een opbrengst van E 21.000 voor het Chinese Nijntje van de hand van Liu Ye bij een verwachte taxatie van E 8.000 - 12.000. Een spektaculair werk van Marlene Dumas overtrof de verwachting van E 10.000 - 15.000 ruimschoots met een veilingresultaat van E 60.000

De verrassingen waren niet van de lucht en aan het einde van de avond wist het "Artists'Enmdowment Janwillem Schrofer" zich stevig gegrondvest met een beginkapitaal van E 1.055,900

Het fonds zal de baten uit dit kapitaal aanwenden voor kosten van research en materialen voor de residents die aan de Rijksakademie in Amsterdam werken.

Het Artists' Endowment team, onder aanvoering van ex-directeur Schrofer, beoogt najaar 2010 van start te gaan met de permanente online sales van nu en in de toekomst gedoneerde werken van kunstenaars betrokken bij de Rijksakademie. (www.endowmentgallery.com)

Voor nadere informatie:

Janwillem Schrofer 06 51268540






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,